TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp
Afrika Auteur : Erik van Roekel
Azië 
Australië E-mail adres : info@erikvanroekel.nl
 Europa 
Noord Amerika URL Homepage : http://www.erikvanroekel.nl
Zuid Amerika   
Wereldreizen Reisverhalen : Aruba   Californië   Costa Rica   Florence-Italië   Florida


 Deel 2 reisverslag Toscane, Erik van Roekel. Travelsource.nl

Rome

Rome - Trevifontein

Rome, een stad met 3 miljoen inwoners en een omvang 1500 km2. Met daarin de onafhankelijkse staat Vaticaanstad. Persoonlijk vond ik Florence mooier dan Rome. Of beter gezegd prettiger dan Rome. De enorme hoeveelheid oudheid en bezienswaardigheden in Rome vond ik een beetje benauwend, maar da's  mijn persoonlijke ervaring.Rome - St. Pieterplein

Tijdens deze vakantie ben ik slechts 1 dag in Rome geweest. Voldoende om de St. Pieter, het Forum en de omgeving te verkennen en Rome een beetje te proeven. Maar natuurlijk veel te kort om de belangrijkste  bezienswaardigheden te kunnen bewonderen. Daarvoor heb je zeker zo'n 3 a 4 dagen nodig. En dat hoop ik in de toekomst nog eens te doen.

Als je door Rome loopt heb je het idee in een openluchtmuseum te lopen. Elke hoek van de straat  laat weer een verrassende blik op het verleden zien. Kerken, tempels, musea,  fonteinen en obelisken bieden je een blik op het oude keizerlijke Rome.

Vaticaan - Zuilengalerij

Het Forum. Het Forum, een wijk in hartje Rome, was vroeger het  hart van het commerciŽle en juridische leven. Je treft er o.a. tempelruines aan. Ook nu gaan de opgravingen en restauratiewerkzaamheden gewoon door. Erg indrukwekkend.

Trevifontein. Tussen de hoeveelheid oudheid in Rome is de Trevifontein nog vrij jong. De fontein met in het midden Neptunes en twee tritons dateerd van rond 1760. Oorspronkelijk eindigde op de plek van de fontein een aquaduct.

Tip. Hoewel vaak in reisgidsen wordt geadviseerd Rome met de trein of bus te bezoeken, zijn wij met de auto naar Rome gegaan. En dat was prima te doen. Het beste kun je in de parkeergarage van Villa Borghese parkeren. Met een goede stadsplattegrond bij de hand met daarop de afslagnummering van de rondweg aangegeven, kun je de parkeergarage prima bereiken. Als ik het goed heb onthouden pak je op de rondweg Uscita 8 en volg je de Via Salaria richting het centrum. Vervolgens kom je vanzelf bordjes naar Villa Borghese tegen. Vanaf de parkeergarage ben je in iets minder dan 15 minuten lopen in hartje Rome.
 

Het Vaticaan. Sinds 1929 een soevereine staat met een postkantoor, winkels, een eigen radiostation dat over de hele wereld uitzendt, pauselijke kantoren en een uitgeverij. In totaal werken en wonen er circa 1000 mensen.

Vaticaan - St. Pieterkerk

Sint Pieter. Centraal in het Vaticaan ligt de Sint Pieterkerk met een 133 meter hoge koepel. Of je nu gelovig bent of niet, de kerk moet je wel  bezichtigen. Er zijn bijzonder fraaie schilderingen, beelden, ornamenten en koepels te bewonderen. Houdt er wel rekening mee dat schouders en kuiten voor  bezoek aan de kerk, bedekt moeten zijn. Daarop wordt bij de ingang streng  gecontroleerd. Shorts of shirts met spaghettibandjes zijn dus uit den boze. Gelukkig is het binnenin de kerk vrij koel, waardoor je ondanks een lange broek niet veel last van de warme zult hebben.

Centraal in de kerk staat een  prachtige baldakijn met 20 meter hoge zuilen. Daaronder staat het pauselijk  altaar. In de kerk tref je ook het beroemde beeld van Petrus gemaakt voor Arnolfo di Cambio. Bijgelovigen wrijven over de rechtervoet van Petrus en denken zo ooit nog eens terug te komen in Rome. Gezien de glimmende voet van Petrus willen velen nog eens terugkomen naar Rome. In de kerk mag je fotograferen. Koop hiervoor een lichtgevoelig rolletje, want normaal flitslicht is vaak onvoldoende om koepels en beelden op afstand goed te kunnen belichten. Vandaar dat die  foto's op deze pagina helaas ontbreken.

Piazzo San Pietro. Voor de Sint Pieter ligt het Sint Pieterplein met een enorme elips en zuilengalerij. Rondom 12 uur tref je in deze zuilengalerij vaak geestelijken aan, die tussen de  middag even een rondje lopen.

Vaticaanse Musea. Het Vaticaan heeft ook een aantal fraaie musea, waaronder de Sixtijnse Kapel met de wereldberoemde fresco "Het Laatste Oordeel" van Michelangelo. Op hoogtij dagen is het bijzonder druk en moet je soms 2 uur in de rij wachten tot je naar binnen  kunt. Dit overkwam ons ook, waardoor we besloten de musea bij een volgend bezoek aan Rome te bezichtigen.

Oh ja, blijf bij het verlaten van de St. Pieterkerk even buiten kijken naar de vele toeristen, die op inventieve wijze schouders en kuiten proberen te bedekken met aan elkaar geknoopte kleding.
 

Pisa

Pisa - Toren van Pisa

Wie aan Pisa denkt, denkt aan een ding; de wereldberoemde scheve toren (Torre Pendente). Met het gevolg dat je rondom de toren zo'n beetje elke nationaliteit tegenkomt en het ene na het andere fotorolletje wordt volgeschoten.

Vrijwel alle gebouwen op het Campo dei Miracoli staan scheef door de slechte fundering en zachte moerassige ondergrond. Maar geen enkel gebouw helt zo ver over als de toren. Maar liefst zo'n 5 meter staat de 55 meter hoge klokketoren uit het lood. De toren staat zo scheef dat je als leek denkt dat je elk ogenblik getuigen kunt zijn van een omvallende toren. Maar het ministerie van Cultuur besloot begin jaren negentig de toren te sluiten voor bezoekers en de toren voor omvallen te behoeden.

De bouw van de toren begon in 1173.  In 1274 was de derde verdieping klaar. Toen al begon de toren over te hellen. Toch ging men door met de bouw en in 1350 was de toren af, maar stond reeds 1,4 meter uit het lood.

Pisa - Toren van Pisa contragewicht

Zoals je op de foto's ziet is men tegenwoordig druk bezig, door middel van diverse gewichten en lange kabels, te voorkomen dat de  toren daadwerkelijk zal omvallen. Ookal zou het technische mogelijk zijn de  toren geheel recht te zetten, dan zou men het denk ik nooit doen. Het zou een enorme strop zijn voor de toeristensector van Pisa.

Mocht je Pisa met de auto bezoeken zorg dan dat je eerst de Arno bereikt en let dan op de bordjes. Het beste kun je je auto ergens in de omgeving parkeren, want in de directe omgeving  zijn lege parkeerplaatsen vrijwel niet te vinden.
 

Vorige pagina reisverslag Toscane vervolg reisverslag Toscane
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp