TravelSource.nl LogoReisverhalenEuropa
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
 
 Afrika Auteur : Luddo Oh
 AziŽ
 AustraliŽ E-mail adres : luddo@dds.nl
 Europa
 Noord Amerika Homepage adres : http://www.geocities.com/Baja/2572/index.html
 Zuid Amerika
 Wereldreizen Reisverhalen : AustraliŽ   Corsica   Dolomieten   Franse Alpen   Groot BrittaniŽ   La Palma
   Noorwegen'91  '97   PyreneeŽn   Tenerife   Zuid Alpen   Zwitserland   U.S.A.

foto: H. de Jong 10 juli en 11 juli Jaizkibel

Om 15:00 word ik weg gebracht naar Woerden voor de fietsbus die ons naarHendaye zal rijden. De reis verloopt op enkele files na voorspoedig enna het drukke Parijs 'by night' wordt de bus om 00:30 omgebouwd tot slaapbus.Ondanks dat ik nauwelijks geslapen heb, ben ik redelijk uitgerust als weom 11:00 op de camping in Hendaye aankomen. Het is prachtig weer, de overgangvan de bossen van Les Landes naar het heuvel landschap rond Hendaye mooien op de achtergrond liggen de Pyreneeën te wachten. Vooral het uitzichtop de spitse top van La Rhune (niet befietsbaar) en de kam van de Jaizkibelis schitterend. 
De begeleiders wachten ons op: Gerard zal ons de hele reis begeleidenmet een volgbusje met thee, water en andere benodigdheden en sleutelt tussendooraan de fietsen; Remo en Judith vervoeren de bagage en zorgen 's ochtendsen 's avonds voor de inwendige mens. 
Ondanks waarschuwingen van Gerard (tijdens vorige reizen zijn er nogalwat ongelukken gebeurd) beklim ik 's middags samen met elf anderen de Jaizkibelom de benen los te fietsen. 

De Jaizkibel is bekend van de klassieker Clasico San Sebastian en vande Tour de France, waarin de col dit jaar in de eerste etappe is opgenomen. 
De aanloop is zeer druk, maar de klim vergoedt veel. Meteen na eenpleintje in Fuenterrabia begint de weg tussen twee muren sterk te klimmen.Na een aantal haarspeldbochten draait de weg het bos uit en openbaart zicheen fantastisch panorama op Hendaye en omstreken. De weg klimt daarna nogeen aantal kilometers verder met een mooi uitzicht op de rotskliffen ende Atlantische oceaan. Na een foto op de top dalen we af naar Renteriaen via een heuveltje bij Oyarzun bereiken we Hendaye. Vlak voor Hendayerij ik lek en na een mislukte plak poging (mijn drie reserve banden hadik vergeten mee te nemen) leg ik de laatste kilometers naar de campinglopend af. Zonder andere incidenten komt iedereen heelhuids op de camping aan.

12 juli Hendaye-St Jean Pied de Port

's Ochtends is het weer omgeslagen, de lucht is zwaar bewolkt, de piekenvan de Pyreneeën zijn in wolken gehuld en de temperatuur is vrij fris.De nacht is zeer onrustig geweest: de camping ligt aan de drukke kustwegen dichtbij is er een disco met veel lawaai, desondanks heb ik redelijkgeslapen. 
Het begin van de route voert tot Urrugne over smalle steile weggetjes.Daarna volgen klimmetjes naar de Col St. Ignace (het startpunt van eentreintje naar La Rhune) en een vrij lange maar geleidelijke klim naar Puertode Otxondo. Opvallend zijn de vele groepjes wielrenners die hier rond rijden.De klim van de Col d'Ispeguy is niet steil, maar heeft veel haarspeldbochtenen het uitzicht boven op de col is ondanks het slecht weer prachtig. Deafdaling is nog mooier, een smal weggetje met aan de ene kant een diepravijn en aan de andere kant kale rotsen. We komen al vroeg in St JeanPied de Port en strijken neer op een terrasje. Het dorpje is zeer toeristisch,maar door de steile straatjes en de citadel is het toch erg aardig. Hetis een oud vestingstadje maar is voornamelijk bekend om de pelgrimsroutenaar Santiago de Compostella. 
's Avonds rij ik om mijn fiets te testen nog een stukje een zeer steilemaar korte helling achter de camping omhoog. Een tweetal luid blaffendeongelijnde honden bij een gite doen mij besluiten snel om te draaien.

13 juli St Jean Pied de Port-Oloron St Marie

Het weer is mooi: een stralend heldere hemel en temperaturen vanboven de twintig graden. De klim van de Burdincurutcheta begint pas serieusvoorbij een boerderij (Bassaburua) als de weg het riviertje de Laurhibaroversteekt. Met vooral in het begin zeer steile stukken (meer dan 10 %)afgewisseld door vele haarspeldbochten gaat het in tien zware kilometersnaar de top. Op de kale top staat het busje gereed om de tekorten aan tevullen. Na een korte afdaling stijgt de weg niet al te steil in een bosmet een groot aantal haarspeldbochten naar de Col de Bagargui. Boven opbesluit ik samen met Marc en Jack vanwege het vroege tijdstip en de korteetappe een extra col te bedwingen. Na de Gave de Larrau slaan we rechtsafrichting de Col de Soudet. We fietsen langs de Gorges de Kakouetta overeen smal weggetje met korte onverharde stukken. Na het dorpje St Engracewordt het vreselijk steil en de brandende zon doet eveneens z'n werk. Roland,Bas en Ernst die ook besloten hebben om een extra colletje te doen, fietsenvloekend voorbij. Boven op de col hebben we echter een zeer fraai uitzichtop de ons omringende pieken. De afdaling is mooi maar erg gevaarlijk doorplotselinge wegonderbrekingen. Bij Mouline houden we een eetstop waarbijer vele stokbroden verorberd worden. De laatste kilometers gaan in eenbehoorlijk rap tempo naar Oloron St Marie, waar we licht vermoeid maarzeer voldaan aankomen. De camping municipal heeft een fraaie ligging aande voet van de Pyreneeën en bevindt zich achter een stadion.

14 juli Oloron St marie-Lourdes

Het weer is wederom goed, maar warm. De aanloop naar de Marie Blanquegaat over kleine weggetjes. In Escot slaan we linksaf een smal weggetjein. Direct na de afslag begint de klim: eerst rustig maar daarna steilomhoog. De klim is zeer onoverzichtelijk, door de bomen en de flauwe bochtenzie je niet waar je naartoe klimt. De schaduwen van de bomen brengen echterde broodnodige verkoeling. 
De afdaling gaat in een aantal trapjes, het eerste deel steil naarbeneden, daarna een stukje vlak en dan wederom steil afdalen tot in desmalle straatjes van Bielle. De vlakke kilometers tot aan Laruns proberenwe te gebruiken om te herstellen voor de klim naar de Aubisque. De klimis redelijk geleidelijk maar blijft constant vrij steil. De gehele klimheb je een fraai overzicht op wat er gaat komen. Na het lelijke skidorpGourette moet ik even op adem komen om de laatste vier kilometer te volbrengen.Helaas is mijn eten en water snel op en verlopen die laatste kilometerszeer moeizaam. De afdaling langs de Cirque de Litor naar de Soulor is zeerfraai, een uit de rotsen gehakt weggetje langs afgronden, maar het is ergdruk zodat je op moet passen dat je niet op een auto botst. De klim naarde Col du Soulor stelt niet veel voor en we besluiten om een rustige wegte fietsen via het dal van de Ouzon. De afdaling is qua verkeer een verademingmet de drukte op de Aubisque. In de buurt van de Grottes de Betharram moetenwe nog een paar klimmetjes verteren, maar na een stop in Lestelle gaathet weer in een redelijk tempo richting Lourdes. De camping ligt aan eendrukke spoorlijn waar om het uur een TGV langs dendert. Zij is verder primaen is zelfs voorzien van een zwembad. 
Op de camping staat ook een groep fietsers van France Individuele.'s Avonds wordt er in de stad en op de camping ter ere van de nationalefeestdag vuurwerk afgestoken.

15 juli Rustdag Lourdes

In de buurt van de camping bevindt zich een grote fietsenzaak, welke wordtgerund door Hubert Arbes, een ex-ploeggenoot van Bernard Hinault. De helewinkel is behangen met trofeeën, shirtjes en foto's uit die tijd.Als grote trots hangt een Gitane tijdrit fiets aan de muur. Na de zaakte hebben bewonderd besluiten we Lourdes te gaan bekijken. 
Lourdes is een toeristisch bolwerk met vele souvenierswinkeltjes, waargrote busladingen worden afgeleverd. Het is zeer warm, boven de 30 gradenen benauwd. Na Tour de France, de grot en de kerken bezichtigd te hebbeneten we snel een maaltijd in een Belgisch restaurant en voor we het wetenis de dag al weer voorbij.
Vervolg reisverhaal


 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help