TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp
Afrika Auteur : Jennie Bijlsma
Azië 
 Australië E-mail adres : 
Europa 
Noord Amerika URL Homepage : http://members.home.nl/jenniebijlsma/
Zuid Amerika   
Wereldreizen Reisverhalen : Australië


  Australië reisverslag Jennie Bijlsma. TravelSource.nl
Sydney / Blue Mountains / Jenolan Caves / CanberraWee Jasper / Beechworth / Melbourne / Great Ocean Road / Adelaide / Flinders Ranges / William Creek / Coober Pedy / Uluru (Ayers Rock) / Kings Canyon / Alice Springs / Renner Springs / Mataranka / Katherine Gorge / Kakadu NP / Nourlangie Rock / Darwin

Sydney

The Opera House in Sydney

Na een reis van ongeveer 26 uren via Kuala Lumpur (MaleisiŽ) kwamen we in Sydney aan. We hadden geluk, we vlogen bij daglicht over AustraliŽ en konden dus al voordat we geland waren genieten van de schoonheid van The Outback. Voordat het vliegtuig landde werd het met spuitbussen van binnen nog even gedesinfecteerd. Een vreemde gewaarwording, maar wel te begrijpen, dat ze hun land van bepaalde infecties vrij willen houden.

We logeerden in Sydney midden in het uitgaanscentrum, Kings Cross.

Lopend gingen we op weg naar The Opera House. Onderweg kwamen we door de Botanic Gardens, waar de papegaaien ons begroetten. The Opera House is een prachtig bouwwerk, met natuurlijk een perfecte ligging zo aan het water. 

Uitzicht op Sydney
Even verderop ligt Circular Quay, met daarachter Harbour Bridge. Vanuit Circular Quay vertrekken alle ferry's naar de verschillende delen van Sydney. Wij vertrokken met de ferry voor een avondbezoek aan Manly Beach, ťťn van de populairste stranden van Sydney. Echt druk was het er niet, want het was natuurlijk het winterseizoen, maar gezellig was het er wel in de kroegjes en de restaurantjes. De mensen zijn hier erg vriendelijk, ze zijn altijd bereid een praatje te maken en de meeste mensen beginnen over hun verre voorouders, die uit Europa, of zelfs uit Nederland kwamen.

Als dierenliefhebber bezocht ik ook het Sydney Aquarium en de bekende dierentuin. In het Aquarium vond ik vooral de onderwatertunnel indrukwekkend. Vanuit de dierentuin heb je een schitterend uitzicht over het water, met op de achtergrond de skyline van Sydney. In het Australische gedeelte van de dierentuin zagen we opossums, het (vrij kleine) vogelbekdier, kangoeroes, koala's, dingo's en de Tasmaanse Duivel.

Blue Mountains 

In de Blue Mountains heb je de Wenthworth Falls. Vanaf deze prachtige waterval lopen allemaal wandelroutes door het gebied. Ik koos voor een lichte route, dus niet al te steil langs de rotswanden, maar ook op de lichte route zaten nog een paar stevige klimmen en afdalingen. Je had echter een prachtig uitzicht op het gebied met haar watervallen. Het was wel jammer dat de waas boven het gebied in de winter minder blauw is dan in de zomer. Het voordeel was echter dat de temperatuur erg aangenaam was voor een wandeltocht.

The Three Sisters
Met de bus reden we naar The Three Sisters, een rotsformatie. Volgens het Aboriginal verhaal waren deze drie rotsen ooit drie zusters van de Katoomba stam. Zij waren verliefd op drie broers van de Nepean stam, maar mochten niet met hen trouwen. De broers ontvoerden de drie zusters, wat een stammenoorlog opleverde. De 'witchdoctor' van de Katoomba stam veranderde de drie zusters voor hun eigen veiligheid tijdelijk in drie rotsen. Het lot besliste echter anders: De 'witchdoctor' verloor zijn leven in de stammenoorlog en niemand kon daarna de drie zusters terugbrengen naar hun oorspronkelijke gedaante.

Ons laatste bezoekje in The Blue Mountains was aan het steilste treintje ter wereld.

Jenolan Caves

Deze druipsteengrotten zijn 24m hoog, 55m breed en 127m lang. In negen grotten worden rondleidingen gegeven. Wij maakten met een gids een tour van ongeveer een uur door The Chiffley Cave. De stalactieten waren werkelijk prachtig en met lichten die op de wanden schenen had men voor een nog mooier effect gezorgd.

Op weg van Katoomba naar Crookwell zagen we voor het eerst kangoeroes in het wild. Crookwell heeft een echte Aussie Pub, waar we heerlijk hebben gegeten en genoten van de sfeer van het Australische platteland. Het was wel koud 's nachts. Er werd -3įC voorspeld.

Canberra

De hoofdstad van AustraliŽ. In deze stad wonen volgens mij alleen maar mensen die voor de overheid werken. Vanaf Mount Ainslie hadden we een mooi uitzicht over de stad. Met de bus reden we naar de parlementsgebouwen. The Old Parliament House en The New Parliament House.

In Canberra valt verder niet zoveel te beleven. We gingen naar The Royal Australian Mint. Hier leerden we hoe de Australische munten en biljetten werden gemaakt. Omdat we tijd over hadden brachten we ook nog een bezoekje aan The National Film and Sound Archive, een tentoonstelling over radio, televisie en film.

In het Australian War Memorial leerden we over de oorlogen die AustraliŽ heeft gevoerd. Deze tentoonstelling was niet alleen in het platte vlak, maar ook 3-dimensionaal in de vorm van voertuigen, voorwerpen en maquettes. Ik vond dit erg indrukwekkend en interessant.

Voor het diner konden we 's avonds geen geschikt restaurant vinden. De menukaart van de 'Soccer Club of Canberra' zag er goed uit, dus gingen we daar maar naar binnen om te vragen of we daar konden eten. Het was mogelijk, maar dan moesten we wel een Visitors Card invullen. Normaal gesproken was deze bedoeld voor gasten van de leden. Waarschijnlijk maakten ze voor ons een uitzondering, omdat het wel een compliment was dat wij uitgerekend van alle eetgelegenheden in Canberra hun kluppie uitkozen.  

Wee Jasper

Op weg naar Wee Jasper, waar we die nacht zouden overnachten, zagen we Kookaburra's, gieren, pelikanen, kangoeroes en veel, heel veel, schapen. Even buiten Canberra ligt The Cotter Dam, de dam die ervoor zorgt dat Canberra van drinkwater wordt voorzien.

schaapscheerdershut
In Wee Jasper, midden op het verlaten platteland, logeerden we in een schaapscheerdershut. Deze onverwarmde, van golfplaten gebouwde hut, was oorspronkelijk bestemd voor de schaapscheerders die in het voorjaar van farm tot farm trekken.

In de winter staan deze hutten leeg en wij hadden het genoegen erin te mogen overnachten. Het was ontzettend koud, maar absoluut de moeite waard. Het geeft een goed beeld van de omstandigheden waarin de schaapscheerders gedurende de voorzomer leven. 

Beechworth

Hume Reservoir
Op de route naar Beechworth passeerden we de Murray River en Lake Hume, of Hume Reservoir. Dit laatste is eigenlijk een heel groot stuk ondergelopen land. Een mooi stukje natuur.

Beechworth is een dorpje van vroeger. Met de Gold Pass kun je naar alle musea en monumenten in het dorp. Het Burke Museum, waar je ziet hoe Beechworth er vroeger uitzag. Het vroegere Courthouse, waar de schurk Ned Kelly werd berecht. De cel waarin Ned Kelly opgesloten zat. The Miners Slab Hut een voorbeeld van hoe de huizen van de mijnwerkers er tijdens de 'Goldrush' uitzagen. The Powder Magazine, waar de munitie voor de mijnbouw vroeger werd opgeslagen. The Carriage Museum en The Bakery met z'n lekkernijen niet te vergeten.

Melbourne

Hoe vriendelijk de mensen in AustraliŽ zijn merkten we in Melbourne. Toen we 's avonds met de tram naar de stad zouden om te eten in Chinatown en naar de film te gaan hoefden we maar een paar haltes mee. Omdat wij met een groepje waren was het voor de conducteur een heel karwei om de kaartjes af te rekenen en mochten we gratis reizen. Op de terugweg hoefden we weer niet te betalen, maar nu wilden we graag een foto maken van de conducteur. De conducteur vond het prachtig. Hij deed zijn tasje bij een van mijn medereizigers om de nek en daar moesten we ook een foto van maken. De trambestuurder werd een beetje jaloers, hij zette de tram stil en dezelfde medereiziger moest achter het stuur gaan zitten en een ander moest daar vanaf de straat een foto van maken. Na dit alles gingen we weer verder. Toen we uit zouden stappen werden we uitgenodigd voor een extra tramritje, maar hier zijn we niet op ingegaan. Het was al laat.

Het oude Railway Station in Melbourne
Het centrum van Melbourne is erg industrieel. Als je op de 52e verdieping van de Rialto Tower staat kun je dit goed zien. De winkels in het centrum zijn leuk, hier kun je je best een tijdje vermaken. Ook heb ik nog St. Paul's Cathedral bezichtigd. Een mooie kathedraal, maar het gebouw past niet echt bij de andere gebouwen in het centrum. Het oude Railway Station is nog zo'n mooi gebouw, wat eigenlijk niet meer past in het straatbeeld van Melbourne.

Vanuit Melbourne maakten we met onze bus een uitstapje naar Phillip Island. Hier komt de Kleine PinguÔn 's avonds wanneer de zon net onder is aan land om daar de nacht door te brengen. Vanaf een tribune zagen we groepjes pinguÔns het land op waggelen. Aangezien het donker was zagen we het niet ontzettend goed, maar toen we later door de duinen terugliepen naar de bus zagen we de pinguÔns die op weg waren naar hun nestjes van zeer dichtbij. 

Great Ocean Road

Kustlijn langs de Great Ocean Road

Vanuit Melbourne reden we in drie dagen over The Great Ocean Road naar Adelaide. Ik houd erg van de zee en dit was voor mij een onverwacht mooi stukje van de reis. De kust langs deze weg was erg mooi. We lunchten de eerste dag in een stukje regenwoud vlak langs de Great Ocean Road. Later stopten we bij The Twelve Apostles, 12 rotsen in zee, waarvan wij er maar 10 konden zien.

Emoe
Al rijdende langs de kustlijn kwamen we langs nog veel meer rotsformaties: The Arch, London Bridge (die sinds 1990 geen brug meer is), The Five Mothers en The Grotto. Op het einde van deze eerste dagrit langs de Great Ocean Road reden we langs een dolfijnen- en walvisspotplaats en ja hoor we zagen heel in de verte een aantal keren een staart van een walvisje het water uitkomen. We logeerden deze nacht in een typisch 'Flying Doctors' hotel.

Op de tweede dag gingen we eerst naar een nationaal park, dat rond een oude vulkaankrater lag. Al wandelend zagen we hier emoes en koala's in het wild. We lunchten bij The Cave Gardens, de naam zegt het al, een prachtige tuin, die in een soort grot was aangelegd. Hier zagen we een opossum, die daar ergens zijn/haar holletje had. We reden ook nog langs The Blue Lake, een kratermeer waarvan het water in de Australische zomer erg blauw kan zijn. Nu was het helaas een heel gewoon meertje.

Opossum
Op de derde dag startten we bij een schapenfarm, waar we zagen hoe de schapen elk jaar in recordtempo geschoren werden. We maakten een strandwandeling en stopten later nog bij The Sand Dunes, waarin je je even in een woestijn waart. Hierna verlieten we de Great Ocean Road op weg naar Adelaide.

Adelaide 

In Adelaide ben ik naar het South Australian Museum geweest, hier waren skeletten van allerlei soorten dieren tentoongesteld, maar ook verschillende mineralen en gebruiksvoorwerpen van de volkeren die aan de Grote Oceaan leven en er was een Aboriginal Tentoonstelling. Vlak bij dit museum lag The Art Gallery of South Australia. Ik ben niet echt een kunstliefhebber, geef mij maar de natuur. Toch heb ik me in dit museum wel even vermaakt.

Vanaf Victoria Square gingen we met een trammetje uit 1829 naar Glenelg, een badplaats vlak bij Adelaide. De zee was wild, want het waaide hard. Terug in Adelaide zijn we 's avonds een gokje gaan wagen in het casino, dat tegenover ons hotel in het oude Railway Station gevestigd was 

Flinders Ranges

In dit mooie natuurlijke gebied ligt Wilpena Pound. Een grote begroeide krater. Ik had de puf niet om The Pound te beklimmen. Wel ben ik in de omgeving van de camping waar we die nacht overnachtten wat gaan wandelen en heb daar zeer veel verschillende soorten kangoeroes gezien. Zelfs twee grote vechtende (boksende) mannetjes. Het kamperen in deze streek in de winter was wel erg koud, maar ook wel erg avontuurlijk. Vervolg reisverslag
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp