TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp
 Afrika Auteur : Katja Romantsova
Azië 
Australië E-mail adres : katja@k2pc.nl
Europa 
Noord Amerika URL Homepage : http://www.travelsource.nl/
Zuid Amerika   
Wereldreizen Reisverhalen : Per kameel door de woestijn van Egypte


 Egypte reisverslag, Katja Romantsova. TravelSource.nl

Betoverd door de Woestijn

kamelentocht door de Westelijke Woestijn van Egypte
Al jaren al wilde ik het oudste wonder van de wereld – de Piramiden van Gizeh – bekijken. Via DesertTours Egypte heb ik de reis naar Egypte geboekt. Het grootste gedeelte van de reis bestond uit de kamelentocht door de Westelijke Woestijn van Egypte. Daar keek ik een beetje tegenop. Wat valt er nou in de woestijn te bekijken?

Op 5 april, 2002 was het zover, we kwamen op vrijdag avond in Cairo aan, waar we overnachtten in een goed maar eenvoudig hotel. Cairo heeft een grote indruk op me gemaakt. Vooral het verkeer zal ik nooit vergeten, je wordt van links en rechts ingehaald, overal getoeter en geschreeuw. Maar het was wel spannend om mee te maken.

Volgende dag gingen we met onze reisleidster Corien Kortekaas van DesertTours de piramiden van Gizeh bekijken. Om dit indrukwekkende wereldwonder in al zijn grootsheid te ervaren, werd ruim de tijd uitgetrokken. Het was heel bijzonder, mijn droom werd werkelijkheid! Als je daar, op dat plateau eenmaal staat, rondom al die oudheid van 5000 jaar terug… Het doet je wat! Ik heb er tientallen foto’s van geschoten.

Wat wel een beetje tegenviel was de drukte, het was er overvol met mensen. En door al dat drukte ervaar je de oudheid niet in zijn geheel, jammer. Maar ja…, het schijnt dus dat ik niet de enige ben die de oudste bouwwerken prachtig vind.

De woestijn
De volgende dag om 7.00 uur ging de wekker. Lekker ontbeten in het hotel. Vervolgens vertrokken we per minibus naar Bahariya Oase. Halverwege deze rit werd gezamenlijk geluncht en naar mate de reis vorderde voelde ik stap voor stap meer vertrouwd met mijn reisgezelschap bestaande uit twee stelletjes, een oudere man en nog twee meiden. Dit reisgezelschap waarmee ik tien dagen heb doorgebracht, was echt geweldig.

Aangekomen in Bawiti, een mooi oasedorp midden in de Westelijke Woestijn, gebeurde er iets met me. Ik werd bevangen door de schoonheid, de intense stilte, de rust en de enorme gastvrijheid van de mensen. Bedoeďnen zijn echt een volk apart, altijd zo vriendelijk en gastvrij, dat had ik, eerlijk gezegd, niet verwacht.

Tegen het vallen van de avond hebben we een bijzondere ervaring opgedaan in de geneeskrachtige warmwaterbron van Bawiti, die deze oase vanuit een diepte van 2.000 meter permanent van vers water voorziet. Dit weldadige bad onder een betoverende sterrenhemel met een ontspannende massage door Corien, bracht ons in de ideale stemming voor de komende dagen.

Per kameel door de woestijn
Maandagochtend in alle vroegte zijn we per kameel de Woestijn ingetrokken. Ik had nooit gedacht dat kamelen zulke vriendelijke dieren waren, zij bieden een unieke reisbeleving op het ritme van de woestijn. Het was liefde op het eerste gezicht met: kamelen, woestijn, alle rust om mij heen. Ik had nooit gedacht dat het begrip “woestijn” voor de rest van mijn leven een andere betekenis zal geven.


De Zwarte Bergen met hun lava-afzettingen
De tocht voerde in vijf dagen door een betoverend landschap. Van de Zwarte Bergen met hun lava-afzettingen, via sprookjesachtige vlakten, naar de Witte Bergen bij de Farafra Oase. Deze overgang van Zwarte naar Witte woestijn voelde ik ook innerlijk. De Witte woestijn lijkt iets vriendelijker te zijn dan de zware, machtige Zwarte woestijn, wat ook op zijn eigen manier bijzonder is.


Onderweg waanden we ons regelmatig op een andere planeet.
Van spierwitte kalk- en zoutafzettingen met hun fossielen en de Kristalbergen, tot vlaktes met surrealistische rotsformaties.

Corien en de bedoeďenen begeleidden de hele reis. De bedoeďenen zorgden ervoor dat er niets ontbrak. Onderweg bereidden ze heerlijke maaltijden boven het vuur met vers aangevoerde ingrediënten. Elke avond bouwden ze het kamp met windschermen op, waar we lekker in ons slaapzakken sliepen. ‘s Avonds werd door hen altijd muziek gemaakt en dansten we rond het kampvuur. Ik had het gevoel alsof we elkaar al eeuwen kenden.

Vijf volle dagen heb ik geleefd als een bedoeďen, hierbij hoorde ook een grappige ervaring, zoals “douchen” in de woestijn. Corien zegt dat de woestijn, wel duizend badkamers telt. Je vindt een rustig plekje, een rotsblok voor je water en zeep en een fles water om af te spoelen. In het begin vond ik het een beetje vreemd, zo midden in de woestijn je zelf te gaan wassen, maar het went wel snel en het gevoel van de zon en de wind die je huid en haar drogen, is al een heerlijke ervaring en zeker waardevol om eens mee te maken.

De Witte Woestijn bij de Farafra Oase.
Een andere onvergetelijke ervaring was het slapen onder de sterren, de sterrenhemel in Egypte is ongelofelijk mooi! Met andere twee meiden Joke en Anna gingen we iets verderop liggen met onze slaapzakken en hebben we de sterren geprobeerd te tellen. Nou, dat was echt onmogelijk, het zijn er zo veel en voelt alsof je in een sprookje verdwaald bent. Ik zal het nooit vergeten.


Het kamp
Overdag is het best warm in de woestijn, maar door de lage luchtvochtigheid heel dragelijk, met een beetje wind. Het zand daar is zo fijn en niet plakkerig, heel anders dan het zand wat we aan de Noordzee kennen en de kleur van het zand is ook heel anders, veel lichter en zuiver.

Na vijf onvergetelijke dagen op de rug van een kameel en overnachtingen onder een sprookjesachtige sterrenhemel zijn we met een minibus terug naar het Oasis Panorama Hotel gebracht, voor een geneeskrachtig bad (in dezelfde warmwaterbron, waar we in het begin waren) en de laatste overnachting. Het was echt moeilijk om afscheid te nemen van de woestijn, de bedoeďenen en de kamelen, ik had nog een weekje zeker willen blijven. Ik had het nooit in het begin verwacht, ik ging met een beetje tegenzin de woestijn in. Maar als je daar eenmaal bent, is het heel bijzonder en gaat het boven al je verwachtingen.

Op zondag was de transfer naar de luchthaven van Cairo, waarmee de tiendaagse reis werd afgesloten.

Na afloop voelde ik dat ik iets mystieks had meegemaakt, een reis vol verrassingen. Je kunt het alleen maar zelf ervaren, er zijn geen woorden voor. Ik kan niet wachten om terug te gaan, dat zal ik zeker nog doen.

Deze fantastische reis kan ik iedereen aanbevelen. Mail me gerust als je meer wilt weten.
Katja RomantsovaHomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegtickets ReisverhalenLandeninformatieHelp