TravelSource.nl Logo  
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
Landeninformatie :
 Afrika
 AziŽ
 AustraliŽ
 Europa
 Noord Amerika
 Zuid Amerika
 Wereldreizen  Verenigde Staten van Amerika landeninformatie i.s.m. OpVakantie.nl
Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Alaska,   Californië,   Florida,   Nevada & Las Vegas,   New York,   The Rocky Mountains,  Rondreis,  Utah & Park City, 

Klik hier voor ons reisaanbod Verenigde Staten.

Info over Verenigde Staten
Algemeen
Een skyline van wolkenkrabbers in de Verenigde Staten van Amerika'Amerikaanse toestanden' kunnen erg leuk zijn. De Verenigde Staten vormen immers een overweldigend geheel van hypermoderne miljoenensteden, grappige dorpjes, diepe valleien, besneeuwde bergen, lange stranden en eindeloze natuurparken. Kortom, het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Amerika telt vijftig staten, beslaat een groot deel van het continent Noord-Amerika en grenst aan Canada, Mexico, de Noordelijke IJszee, de Atlantische ťn de Grote Oceaan, de Golf van Mexico en het Caribisch gebied. De staat Alaska, in het noordwesten van het continent, wordt gescheiden van de rest van de VS door Canada. En ten slotte ligt Hawaii in het midden van de Grote Oceaan.
Met een oppervlakte van ruim 9,3 miljoen km2, ruim 270 miljoen inwoners, een stabiele democratie en een ijzersterke economie zijn de VS ťťn van de grootste ťn machtigste landen ter wereld. 'De Nieuwe Wereld' Amerika heeft nog altijd sterke banden met 'de Oude Wereld' Europa, wat onder andere blijkt uit hun militaire alliantie in de NAVO. De laatste jaren worden daarnaast ook de relaties met de opkomende Aziatische landen geÔntensiveerd.

Enkele Amerikaanse highlights zijn het Empire State Building en het vrijheidsbeeld in New York, de Golden Gate Bridge en China Town in San Francisco, de Everglades in Florida, de Grand Canyon in Arizona en het Yosemite National Park en Death Valley in CaliforniŽ.

HoofdstadWashington D.C.
Oppervlakte9.372.614 km2
Hoogste punt4418 m. (Mount Whitney, CaliforniŽ).
Laagste punt-86 m. (Death Valley).
Aantal inwoners270.311.758
AutoletterUSA
VoertaalEngels
Talen die ook gesproken wordenSpaans, Duits, Frans, Italiaans, Chinees, Tagalog.
Elektriciteit110 V. en 220 V.
Tijdverschil6 tot 9 uur vroeger (4 tijdzones).

Bestemming Alaska in Verenigde Staten
Info Alaska
AlaskaDe noordelijke staat Alaska, met de mythische bijnaam 'The Last Frontier', is een heerlijke verademing voor hardwerkende stadsmensen. Je kunt er prachtige wandelingen maken door de onbedorven wildernis, met een cruiseschip langs fjorden en walvissen varen of een bezoek brengen aan romantische afgelegen 'frontier towns'.

In 1867 kocht de Amerikaanse Secretary of State William H. Seward voor 7,2 miljoen dollar het gebied Alaska van de bijna bankroete Russen. Er was veel kritiek op 'Sewards Ice Box', maar uiteindelijk ging het Congres akkoord met de deal. De rijkdommen van de afgelegen ruige regio werden langzaam maar zeker ontdekt: eerst de walvissen, toen de zalm en ten slotte het goud.

Ruim driekwart van de huidige bewoners van Alaska zijn blanke Amerikanen. Daarnaast wonen er Afro-Amerikanen (4%) en indianen, eskimo's en Aleoeten (samen 16%). Het grootste deel van de trotse bevolking van Alaska heeft bewust gekozen om hier te leven. Dicht bij de natuur die nog in zijn oorpronkelijke staat verkeert.
Het zuidoosten, Inside Passage, is het meest toegankelijke gebied van Alaska. Vanuit Seattle kun je een mooie rondreis maken naar deze bijzondere streek met zijn mooie fjorden.
Als je meer wilt zien van Alaska kun je ook het vliegtuig nemen naar de regio South-Central, waar je een bezoek kunt brengen aan het Prince William Sound (een schitterend natuurgebied aan de Golf van Alaska) en het Kenai Peninsula (een uitstekend recreatiegebied, vooral tijdens het visseizoen).

Nog verder noordelijk ligt het Denali National Park. Dit oogverblindend mooie natuurgebied trekt jaarlijks ťťn miljoen bezoekers. Bij de ingang kun je massa's toeristen aantreffen, maar als je eenmaal in het park bent is het gelukkig redelijk rustig. Je kunt je hier vergapen aan wilde dieren als wolven, bruine beren, elanden en gouden adelaars. De topattractie is de reusachtige Mount McKinley, Amerika's hoogste berg.

Hoogte gebied6194 meter (Mount McKinley of Denali).
Historische plekIn Juneau, de hoofdstad van Alaska, staat het Alaska State Museum. Hier vind je een tentoonstelling over de regionale geschiedenis en een overzicht van inheemse kunstwerken. Ketchikan, de eerste stop van de Alaska Marine Hwy ferry, is een vissers- en houthakkersstadje met 14.000 inwoners en een typisch 'frontier' karakter. Het toeristenbureau aan de City Dock (tel.: 907-2256166) organiseert rondleidingen en geeft praktische informatie.
Enkele kilometers ten zuiden van Ketchikan ligt het Saxman Totem Park, met 's werelds grootste verzameling opgestelde totempalen en een cultureel centrum.
NatuurHet landschap is divers. De kuststreken hebben weelderige bossen met coniferen, terwijl het ijskoude Interior vol staat met dennebomen, berken en populieren. Verder noordelijk wordt het klimaat subarctisch, met wilgen en sparren, terwijl zich helemaal bovenaan een arctische boomloze toendra bevindt, met gras, mos en allerlei kleine bloempjes.
De fauna van Alaska is ook niet kinderachtig: grizzlyberen, wolven, vossen, lynxen, elanden, zeehonden en walvissen.
SeizoeninfoHet hoogseizoen is van begin juli tot half augustus. Vooral in de nationale parken is het dan erg druk, zodat je zeker moet reserveren voor transport en accomodatie. In mei en september is het weer nog steeds mild, terwijl het veel minder druk is en de prijzen lagen liggen.
Eind april, als het nog steeds goed te doen is in Southeast en South-Central, gelden flinke kortingen.
HoogseizoenJuli-augustus.
Gem. temperatuur zomer13 graden (Juneau).
Gem. temperatuur winter-4 graden (Juneau).
UitgaanstipsDe meeste plaatsen hebben voldoende en leuke uitgaansgelegenheden. Restaurants bieden vaak heerlijke lokale visgerechten. De prijzen liggen vrij hoog.
OutdoorAlaska biedt legio mogelijkheden voor hiking. Daarnaast kun je er prima mountainbiken, kajakken tussen ijsbergen en otters of wildwatervaren op snelle rivieren. De benodigde spullen zijn overal te huur.
Communicatie infoDivision of Tourism
PO Box 110801
Juneau
AK 99811
Tel.: 00-1-465-2010
Internet cafeKenai
Internet sitewww.usatourism.com/ak
Resortcamwww.go2net.org/alaska

Bestemming CaliforniŽ in Verenigde Staten
Info CaliforniŽ
CaliforniëCaliforniŽ is niet alleen het land van de mooie, gebruine mensen, maar van natuurreservaten en highways.
Neem bijvoorbeeld Highway 1, die start bij Los Angeles. Je komt met deze weg langs plaatsen zoals Santa Barbara en het Nipomo Dunes Preserve reservaat. Maar het meest indrukwekkende deel van Highway 1 is de kustlijn van Big Sur. Hier vind je baaien met zeeleeuwen, parken met woudreuzen en diersorten zoals condors en poema's. Een andere route start bij Carmel - waar Hollywoodacteur Clint Eastwood overigens de burgemeester is - die bekend is onder de naam 17-Mile Drive. Zoals de naam al verraad, is dit een tocht van 17 mijl langs rotskusten, bossen, maar ook golfterreinen en kasten van huizen. Aan het eind van de tour moet je niet denken dat je klaar bent met van de ene verbazing in de andere te vallen, dan zit je er naast want aan het eind van de reis staan de wolkenkrabbers van San Francisco geduldig op je te wachten.
StrandIn Carmel kun je wandelen op het mooie strand (vind je dit geen goede reden om dit plaatsje aan te doen? Clint Eastwood schijnt de burgermeester te zijn van dit toeristische plaatsje).
Het Monterey Bay Aquarium geeft een indrukwekkend beeld van het rijke zeeleven in de baai voor Monterey. De aquaria - waarin meer dan 350.000 vissen - zijn trouwens de grootste van de VS.
NatuurHet Big Basin Redwoods State Park is het eerste officiŽle staatspark in CaliforniŽ (sinds 1902). Het doel van dit park was om de torenhoge, 2000 jaar oude sequoia's te beschermen. Met een gids kun je een wandeling maken langs de oudste en hoogste die er te vinden zijn.
Verder trekken langs deze kustlijn grote aantallen walvissen, zo ergens tussen december en maart. Kun je nu net geen vrij krijgen in deze persoide, dan nog kun je CaliforniŽ bezoeken, want de zeeottertjes en - leeuwen zijn het hele jaar door te zien bij Point Lobos State Reserve, 17 Mile Drive en Monterey.
SeizoeninfoTussen november en maart regent het veel aan de kust. Mei tot begin oktober is daarom de beste periode, hoewel het in de Amerikaanse schoolvakanties erg druk kan zijn.
OutdoorDe Nationale Parken vragen gemiddeld $ 3 tot 5 entree. De meeste parken hebben uitgebreid net met handig gemarkeerde wandelpaden.
Recreatie & diversenReizen in CaliforniŽ is vrij makkelijk. Met een creditcard kun je overal betalen en op het vliegveld huur je in een handomdraai een auto. Een slaapplaats vinden is ook niet al te moeilijk. Motels met schreeuwerige neonreclames zijn haast een typisch verschijnsel uit de Amerikaanse cultuur te noemen. Het 'motelhoppen' gaat vlekkeloos, alleen aan gezelligheid en sfeer hebben zo'n beetje alle motels een schrijnend gebrek. Het is vooral functioneel en goedkoop, voor meer moet je echt een hotel boeken.
Internet sitewww.gocalif.ca.gov of www.ca.gov

Bestemming Florida in Verenigde Staten
Info Florida
FloridaFlorida, 'The Sunshine State', is een paradijsje op een 850 kilometer lang schiereiland. De staat wordt omsloten door de warme golfstroom van de Golf van Mexico en de Atlantische oceaan.
Florida is erg geliefd vanwege het heerlijke klimaat: de gemiddelde temperatuur in het zuiden van Florida is zo rond de 27 graden. In de winter zakt het kwik niet onder de 18 graden!

Miami is de grootste en meest bekende stad in deze regio. Deze plek heeft beroemde stranden en staat naast het strandleven bekend om de uitgaanswijk South Beach en het Art Deco District, waar je zowel allerlei bars kunt bezoeken als winkelen in Bal Harbour of lekker uit eten kunt gaan op Ocean Drive. Verder heeft Miami een haven die voor veel cruiseschepen het vertrekpunt zijn voor allerlei cruisevakanties door het Caribisch gebied.
Voor kinderen is het leuk een bezoek te brengen aan de dierentuin of het Miami Seaaquarium met allerlei shows met dolfijnen en zeehonden.

Orlando en de omgeving is de laatste tijd uitgegroeid tot het episch centrum van het familieamusement. Elk jaar komen er meer hotels en attractieparken bij die onafgebroken gezinnen aan blijven trekken. Hier is 24 uur per dag wel iets te beleven! Hier ligt ook Disney World met het Magic Kingdom, Typhoon Lagoon, Blizzard Beach en River Country. Uitgaan kun je op Pleasure Island waar elke dag rond middernacht de nieuwe dag feestelijk met vuurwerk wordt ingeluid.
Gelukkig biedt Orlando meer dan Disney World alleen: breng ook eens een bezoek aan Seaworld met dolfijnenshows en andere zeedieren of neem eens een kijkje achter de schermen door een bezoek aan Universal Studio's.
Winkelen kun je in de Florida Mall of de Beltz Factory Outlet vlakbij de luchthaven, terwijl je voor gezellige cafť's en restaurants bij TuTu Tango moet zijn.

StrandFort Myers is een gezellige badplaats aan de Golf van Mexico en heeft hele mooie witte stranden waar kinderen zich heerlijk kunnen vermaken. Het strand is breed en loopt geleidelijk af in de zee, dus is het ook veilig voor kinderen.

Daytona Beach is een van de oudste badplaatsen van Florida en heeft lange brede zandstanden. Verder is het bekend vanwege feestende studenten en motorraces, de Daytona Bike Week en het Biketoberfest.

NatuurJe vindt hier prachtige stranden en indrukwekkende natuurgebieden.
Florida Keys liggen ten zuiden van Miami en vormen een verhaal apart. Het is net een kralenketting van allerlei eilandjes die in tropisch groenblauw water ligt. Al deze eilanden verschillend onderling; sommigen hebben prachtige stranden waar je heerlijk in de zon kunt bruin bakken of snorkelen, terwijl anderen weer veel bedrijviger zijn met verschillende jachthavens en watersportmogelijkheden.
De Foridianen zelf beschouwen een reisjes naar hun Keys als 'n exotisch uitstapje. Da's niet helemaal raar want de Keys vormen een ketting van tropische eilandjes die door 42 bruggen met het vasteland worden verbonden. Elk eilandje heeft een eigen karakter. De uitspringer is Key West. Dit markante eiland heeft tal van exentrieke bewoners gehuisvest, variŽrend van Spaanse veroveraars, piraten en schatzoekers tot en met Europese adel en presidenten.

Iets ten noorden van Ford Myers liggen Sanibel en Captiva Island. Deze eilandjes zijn verscholen paradijsjes en zijn te bereiken via een tolbrug.

HoogseizoenNovember tot en met mei.
Internet cafeThe Spirit Net Cafť: 7250 NW 11 Street Miami, Florida 33126

Bestemming Nevada/ Las Vegas in Verenigde Staten
Info Nevada/ Las Vegas
Red Rock Canyon NevadaNevada, 'the Silver State' is door de aanwezigheid van Las Vegas vooral bekend als gokparadijs. Toch heeft Nevada veel meer te bieden dan alleen maar gokpaleizen en casinobuffetten. Denk eens aan de verlaten snelwegen die door de woestijn lopen. Grote kans dat je er urenlang geen verkeer tegenkomt! Daarnaast is de Hooverdam, de stuwdam in de Colorado River, beslist een bezoekje waard.
Wie zin heeft in wat meer avontuur kan in diezelfde rivier gaan raften. En wat dacht je van een vlucht over de Grand Canyon?!
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in een van de prachtige parken die de staat rijk is. En als je er 's avonds maar lang genoeg naar de hemel staart zie je misschien zelfs wel een UFO!

Maar de meeste mensen bezoeken de staat Nevada toch vooral om ťťn reden: Las Vegas, 'dazzling city', de stad die nooit slaapt. Felle neonlichten dag en nacht, voortdurend rinkelende gokmachines, het centrum van entertainment. Combineer dit alles met een geweldige show of........... een heuse huwelijksvoltrekking! Viva Las Vegas!

NatuurNevada bestaat merendeels uit woestijn. Hier leeft een groot aantal kleine en grote dieren, waaronder konijnen, eekhoorntjes, slangen, hagedissen, coyotes en paarden. Een groot gedeelte van de natuur in de staat is omgedoopt tot nationaal park, zoals National Park Red Rock Canyon, Toiyabe National Forest, Lake Mead National Recreation Area of Valley of Fire State Park.
WinterseizoenDecember tot en met maart.
ZomerseizoenJuni tot en met september.
HoogseizoenIn de zomer natuurlijk!
Gem. temperatuur zomer35 graden
Gem. temperatuur winter9 graden
Recreatie & diversenMocht je inderdaad van plan zijn om te gaan trouwen in Las Vegas, dan is het volgende wel handig om te weten:

Indien je als Nederlands staatsburger wilt trouwen in de Verenigde Staten dien je eerst contact op te nemen met je eigen gemeente in Nederland om te vragen welke papieren vereist zijn om een trouwboekje te verkrijgen bij terugkomt uit de States, zodat je huwelijk ook in Nederland wettelijk erkend is. Je moet in ieder geval vragen naar je geboortebewijs plus wettig stempel (apostille).
In Las Vegas kun je een trouwvergunning krijgen in het 'county courthouse'

Clark County Courthouse
200 S. Third St.
Las Vegas 89155
tel: 001-702-455-4415

Indien het gemeentehuis in je woonplaats een wettig stempel (apostille) bij het Marriage certificate wenst, dien je ook contact op te nemen met de 'Secretary of State' van de staat waar je wilt trouwen. Het adres van de 'Secretary of State' van Nevada is:

Capitol Complex
Carson City
Nevada 89710
tel: 001-702-687-5203

Wil je vast een voorproefje van wat je te wachten staat? Kijk dan naar: Live weddings!
of surf naar www.vegas.com/weddings
Als je wilt weten welke beroemdheden jou en je lover zoal zijn voorgegaan, kun je een kijkje nemen bij famous Vegas-weddings

Internet cafeJitters
Internet siteTravelnevada.com
ResortcamLas Vegas

vervolg Landeninformatie Verenigde Staten

  New York,  
The Rocky Mountains, 
Rondreis, 
Utah & Park City, 
Communicatie, 
Cultuur, 
Eten & Drinken, 
Geldzaken, 
Gezondheid, 
Grensformaliteiten, 
Infrastructuur, 
Het weer, 
 
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help