TravelSource.nl Logo  
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
Landeninformatie :
 Afrika
 Azië
 Australië
 Europa
 Noord Amerika
 Zuid Amerika
 Wereldreizen  Hawaii landeninformatie i.s.m. OpVakantie.nl
Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat

Klik hier voor ons reisaanbod Hawaii

Info over Hawaii
Algemeen
HawaiiWie kent niet de bijna mythische naam van de archipel in de Pacific: Hawaii.Het staat voor zon, strand, palmbomen en een diversiteit aan natuurschoon. De archipel bestaat uit de eilanden Oahu, Maui, Kauai, Molokaien en Big Island Hawaii. Elk eiland heeft zijn eigen identiteit en biedt de reiziger steeds weer iets nieuws.Van lavastromen tot hoge golven, van golfbanen tot regenwouden, van eeuwige sneeuw tot vulkanische droogte: Hawaii heeft het allemaal.
Rainbow Falls HawaiiOahu is het eiland met de meeste inwoners, met stranden als Waikiki en Sunset Beach en een veelvoud aan culturen die zich in het drukke zakenleven van Honolulu mengen. De wolkenkrabbers aan de kust verraden een drukke welvaartsmaatschappij die bruist van de energie.De North Shore van Oahu daarentegen is verboden terrein voor hoogbouw en heeft nog altijd zijn oude karakter weten te bewaren. Veel houten hutjes en kleine huizen zorgen voor een gezellige sfeer. De Haleakala is de slapende vulkaan op Maui, waar zich ook een sterrenwacht bevindt. Wil je naar een echt bloemeneiland, dan moet je naar Kauai gaan.
HoofdstadHonolulu
Oppervlakte16.757 km2
Aantal inwoners1.160.000
Openingstijden winkelsMaandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 18.00 uur
VoertaalEngels
Talen die ook gesproken wordenHawaïaanse dialecten
Elektriciteit110/120 V
Tijdverschil11 uur

Bestemming Combi-vakantie met Hawaii in Hawaii
Info Combi-vakantie met Hawaii
Hoge watergolven in HawaiiCultuur en relaxvakantie in één! Een bezoek aan een metropool en aan de goudgele stranden van de Hawaiiaanse archipel.Alle eilanden hebben de cultuur- en zonliefhebber wel iets te bieden.
StrandHet goudgele strand van Waikiki of verlaten baaien met een privé-strand, je kunt het allemaal vinden op Hawaii.
SeizoeninfoHet is doorlopend zomer op de archipel.De echte zomer loopt van december tot januari, de andere maanden zijn ook buitengewoon aangenaam.
WinterseizoenMei tot september
ZomerseizoenDecember tot maart
Gem. temperatuur zomer28 graden
Gem. temperatuur winter22 graden
Gem. temperatuur water18 graden
UitgaanstipsOp de eilanden bevinden zich lokale bars en eettentjes. In de grotere steden zijn ook uitgaansmogelijkheden.
WatersportMaui biedt veel voor watersporters. De North Shore is een Mekka voor windsurfers en surfers.
Communicatie infoEr zijn voldoende telefooncellen over de eilanden verspreid, waar je bovendien naar toe kunt bellen aangezien ze allemaal een eigen nummer hebben.
Internet sitewww.hawaii.com

Communicatie
Er zijn diverse telefoonhokjes en callcenters in de grotere dorpen. Het gebruik van een telefoonkaart is aan te raden om de kosten in de gaten te kunnen houden. Je kunt ze kopen in alle supermarkten.
Internationale landen code1808
Ambassade NederlandJe moet bij de Amerikaanse ambassade zijn:
Museumplein 19
1071 DJ Amsterdam
020-5755309

Cultuur
De Polynesiërs belandden na aardig wat zwerftochten over de oceanen op de archipel Hawaii. De mensen die vanaf dat moment Big Island bewonen, zijn net zo verscheiden als het landschap. De afgelopen tweehonderd jaar arriveerden hier golven immigranten om op de suikerrietplantages te werken. Ze kwamen uit China, Japan, Portugal of de Filipijnen en brachten samen een mix tot stand met zeer uiteenlopende gewoontes en gezichten.
De oorspronkelijke cultuur wordt tegenwoordig overschaduwd door het toerisme en de grote invloed die Amerika op het eiland heeft.
ReligieChristendom en boeddhisme
FeestdagenApril: The Merrie Monarch festival
Mei: Lei Day
Juni: King Kamehameha Day,staatsvrije dag
September: Aloha Week
31 oktober, Halloween
December: Quiksilver/Eddie Aikau Memorial Big Wave Classic, surfwedstrijd wannneer de golven hoger dan 6 meter worden
7 december: Herdenking van het bombardement op Pearl Harbour in 1941
April: Merry Monarch Festival (een wedstrijd van traditionele dansen) in Hilo
Vaste gebruiken en gewoontenHoewel de missionarissen, die hier in de negentiende eeuw kwamen, de Kahiko onderdrukten omdat ze het te uitnodigend en te barbaars vonden, is de edele danskunst niet verdwenen. In plaats daarvan ging het dansen underground en werd de vaardigheid generaties lang in het geheim overgedragen van meester op leerling. Tot 1960 vonden voorstellingen alleen maar in privé-ruimtes plaats, maar toen begonnen een paar liefhebbers van de traditie weer te dansen en te zingen op festivals. En dat dansen is niet zomaar wat. Een aantal religieuze Hula's doen je de rillingen over je rug lopen, met hun heel precieze bewegingen en de diepgevoelde emoties van de dansers. Maar niet-religieuze Hula's vertellen over liefde, sex, oorlog, vissen of gewoon over de schoonheid van de eilanden.Tegenwoordig zijn er scholen die de Hula Halau leren aan wie het maar wil. Zoals zoveel meisjes in Hawaii kun je Hula-lessen gaan volgen. De dansen die je leert zijn bijvoorbeeld 'Little Brown Gal', 'Hukilau' en 'Lovely Hula Hands', allemaal prachtige dansen met gracieuze hand- en heupbewegingen. Het zijn nogal verwaterde versies van de geanimeerde, atletische en soms erg sensuele dansen van het oude Hawaii. Maar toch leuk om te leren (voor een speciale avond!!). Deze 'ge-update' versies zijn samengevat onder de naam Hula Kahiko en verbeelden samen bijna honderdvijftig jaar van een verloren gewaande kunst. De dans is zelfs een centraal punt geworden van een heropleving van de cultuur van Hawaii zoals die bestond voordat Captain Cook in 1779 de eilanden bereikte.
Het beste festival van traditionele dansen is het Merry Monarch Festival dat in Hilo gehouden wordt.

Eten en drinken
De meeste Amerikaanse fastfood-ketens vind je ook in Hawaii.Dit geldt echter alleen voor Oahu, om de doodeenvoudige reden dat dit eiland de meeste inwoners heeft.Op de andere eilanden is het aanbod aan fastfood-voorzieningen kleiner, maar er is altijd wel een restaurantje of barretje te vinden dat maaltijden serveert.
SpecialiteitenVisgerechten zijn erg speciaal en ook nog eens vers van de haak.Traditioneel eten bestaat voornamelijk uit vis en vruchten. En als je van ananas houdt, dan zit je hier goed:De eindeloze ananasplantages leveren een overvloed aan vruchtvlees aan.
FooiFooi geven mag, maar vaak zit de fooi al in de prijs berekend.

Geld
De Amerikaanse dollar staat de laatste tijd erg hoog dus dat maakt Hawaii tot een prijzige bestemming.
MunteenheidAmerikaanse dollar, onderverdeeld in 100 cents
Openingstijden bankenDe banken zijn van maandag t/m vrijdag geopend tussen 10.00 en 17.00 uur

Gezondheid
Geen bijzonderheden.

Grensformaliteiten
Je krijgt, zodra je Amerika binnenkomt een stempel voor twee maanden.De departure tax op internationale vluchten is ongeveer 6 dollar.
PaspoortHet paspoort moet nog minstens 3 maanden geldig zijn.

Infrastructuur
De eilanden zijn onderling per vliegtuig te bereiken, Aloha Air is de voordeligste chartermaatschappij.De vouchers zijn bij elk toerismekantoortje te kopen en vrij te veranderen wat bestemming en datum aangaat. De internationale aanvlieghaven is Honolulu International Airport.Vluchten op Maui zijn ook mogelijk, voornamelijk vanuit Canada.
Het wegennet op de eilanden is goed. Soms hier en daar wat gehavend, maar over het algemeen kun je ook zonder 4-wheel overal komen.
Openbaar vervoer is alleen beschikbaar op Oahu. Je kunt voor 1 dollar zo lang als je wilt in de bus blijven zitten.
Openbaar vervoerOp Oahu kun je voor $1 het hele eiland rondreizen
Geldigheid rijbewijsInternationaal rijbewijs
max toegestane alcohol promillage0.2 promille

Weer en klimaat
Het klimaat is overwegend subtropisch. De zomer duurt van november tot april, winter is het vanaf mei tot oktober. In de zomer staat er veel swell (in normaal Nederlands: golven) wat Hawaii tot een Mekka maakt voor wind- en golfsurfers. De wintermaanden zijn kalmer maar met meer wind.
Het klimaat wordt bepaald door de werking van hoge- en lagedrukgebieden die zich rond de vulkanen vormen.Hierdoor regent het bijvoorbeeld 360 dagen per jaar op het eiland Kauai, de plek met de meeste neerslag ter wereld.
Het meest stabiele weertype vind je op Oahu, waar de inactieve vulkaan Diamond Head weinig invloed heeft op het weerbeeld.
Big Island is wat betreft het landschap het meest divers.Het oosten is heel vochtig met de meeste neerslag terwijl het westen weer droge stukken kent. Mount Lea is de hoogste piek waar zelfs eeuwige sneeuw op ligt.
KlimaattypeSubtropisch klimaat
Gem. temp. zomer25 graden
Gem. temp. winter20 graden
Gem. neerslag in mm.Van niks tot veel te veel
Gemiddelde aantal dagen zonVan 10 tot 350 zonnedagen
Beste periode om land te bezoekenNovember tot en met februari
 
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help