TravelSource.nl Logo  
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help
Landeninformatie :
 Afrika
 AziŽ
 AustraliŽ
 Europa
 Noord Amerika
 Zuid Amerika
 Wereldreizen  Groenland landeninformatie i.s.m. OpVakantie.nl
Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Oost Groenland,  West Groenland,  Zuid Groenland, 

Info over Groenland
Algemeen
GroenlandVanaf het moment dat ontdekkingsreizigers in de Middeleeuwen het woeste Groenland betraden zijn verhalen over harige mensen en ijssteden niet van de lucht. Groenland heeft een wonderlijke natuur waarvan je fantasie op hol slaat: soms blijft het dag, soms blijft het nacht.
De grond is altijd bevroren en het hele landoppervlak is bedekt met een drie meter dikke ijslaag. Verder zijn er reusachtige ijsbergen die in zee brokkelen en behaaglijke iglo's. Omdat ijs hun dagelijks leven beheerst verdelen Groenlanders het in drie soorten. Voor sommige bezoekers zijn dat net even twee soorten teveel, maar als je ervan uitgaat dat ijs niet alleen 'koud' betekent zul je de warme schoonheid van Groenland zien. Hoe dan ook, een vakantie naar dit verre gebiedsdeel van Denemarken gaat je niet in de koude kleren zitten.
HoofdstadNuuk
Oppervlakte2.175.000 km2
Hoogste punt37.100 meter
Laagste punt0 meter
Aantal inwoners59.300
Openingstijden winkelsMa.t/m do. 10.00 tot 17.30, vr. 10.00 tot 18.00.
VoertaalDeens
Talen die ook gesproken wordenInuit (dialect)
Elektriciteit220 V.
Tijdverschil1 tot 4 uur vroeger (verschillende tijdzones).

Bestemming Oost-Groenland in Groenland
Info Oost-Groenland
Oost GroenlandKlik hier voor producten over Groenland

Vanaf IJsland is Oost-Groenland het dichtstbij. In minder dan 2 uur vlieg je vanaf Reykjavik naar het plaatsje Kulusuk, wat ligt in wat de lokale bevolking 'tunu' (vertaling: de acherkant) noemt. Dit wijst op de slechte toegankelijkheid van het oosten van Groenland. Positief effect hiervan is dat de oorspronkelijke cultuur goed bewaard is gebleven, wat hetweer een aantrekkelijke bestemming maakt.

Historische plekTypisch Groenlands is de kleine nederzetting Ammassalik, fraai gebouwd op een rotsachtig eiland in een baai met ijsbergen en omgeven door een ruig gebergte. Pas eind 19de eeuw werd het ontdekt door Europeanen en de Inuitbevolking die er al generaties lang woont, leeft nog steeds van de visvangst. De plaats heeft ongeveer 1500 inwoners en net zoveel (of misschien nog wel meer) sledehonden.
Je kunt hier ook sporen van Vinkingen vinden. Zij vestigden zich hier zo'n 1.000 jaar geleden, maar gaven zich in het gevecht met de elementen gewonnen en verdwenen.
NatuurDe overweldigende natuur maakt Groenland tot een eldorado voor de natuurliefhebber.
SeizoeninfoHet weer in Groenland is in de zomermaanden tamelijk stabiewl en vrij zonnig. Het kan er ook flink misten, regenen en waaien.
's Zomers schommelt de temperatuur tussen de 10 en 18 graden, maar hoe noordelijker je zult komen, des te kleiner de kans wordt dat het kwoik de 10 graden overschrijdt.
Dankzij de koude lucht voelt de temperatuur veel warmer aan dan bij ons. De beste tijd voor een bezoek aan Groenland is van half juni tot begin september. De weersomstandigheden zijn dan het meest gunstig en de vele interssante bestemmingen zijn dan doorgaans goed per helikopter of boot bereikbaar.
Recreatie & diversenDe beste manier om Groenland te leren kennen is door middel van een avontuurlijke rondreis. Met een hondenslee, slaapzak en eventueel professionele begeleiding de strijd aangaan met de natuurelementen!
Resortcamhttp://iserit.greennet.gl/nanortalik/starte.htm

Bestemming West-Groenland in Groenland
Info West-Groenland
West Groenland Klik hier voor producten over Groenland

West-Groenland is hťt gebied waar dagelijks oneindig veel ijsbergen afkalven van gigantische gletsjertongen. Ook is het de juisteplek om in karakteristieke vissersplaatsjes kennis te maken met de Inuit-cultuur, om de middernachtszon te aanschouwen en om in de zomer een sledehondentocht te maken!
Kangerlussuaq ligt op 25 kilometer van de ijskap die Groenland bedekt. Hier kun je de ijskap van dichtbij bekijken. In alle kleurrijke vissersdorpjes in het kustgebied wonen bij elkaar nog geen 60.000 mensen.

NatuurMet name rond in de Diskobaai zie je dagelijks veel ijsbergen afbrokkelen van de gletsjertongen. Onderweg van de ene plaats naar de andere zul je ongetwijfeld veel muskusossen en rendieren tegenkomen.
SeizoeninfoHet weer in Groenland is in de zomermaanden tamelijk stabiewl en vrij zonnig. Het kan er ook flink misten, regenen en waaien.

's Zomers schommelt de temperatuur tussen de 10 en 18 graden, maar hoe noordelijker je zult komen, des te groter de kans wordt dat het kwik de 10 graden niet overschrijdt.
Dankzij de koude lucht voelt de temperatuur veel warmer aan dan bij ons. De beste tijd voor een bezoek aan Groenland is van half juni tot begin september.
De weersomstandigheden zijn dan het meest gunstig en de vele interssante bestemmingen zijn dan doorgaans goed per helikopter of boot bereikbaar.

Resortcamhttp://iserit.greennet.gl/sajare/webcam.htm

Bestemming Zuid-Groenland in Groenland
Info Zuid-Groenland
Zuid GroenlandKlik hier voor producten over Groenland

Zuid-Groenland is een afwisselend gebied met kleurrijke dorpjes, kleine agarische nederzettingen en vele overblijfselen uit de vikingtijd.
De kustlijn van de bergachtige eilanden en fjorden oefenen een grote aantrekkingskracht uit op reizigers, zeker als in de zomer en lente grote hoeveelheden pakijs langsdrijven.

Historische plekVan alle overblijfselen die de Vikingen hebben achtergelaten is Brattahlid het meest bekend. Hier kwam Erik de Rode in 985 aan en dacht een vruchtbaar 'groen' land ontdekt te hebben. Dat pakte iets anders uit.
Het huis en het kerkje zijn nagebouwd naast de ruÔnes van de woonplaats, zodat je een goed idee krijgt van hoe de Vinkingen vroeger leefden.
NatuurHet weer in Groenland is in de zomermaanden tamelijk stabiewl en vrij zonnig. Het kan er ook flink misten, regenen en waaien.
's Zomers schommelt de temperatuur tussen de 10 en 18 graden, maar hoe noordelijker je zult komen, des te kleiner de kans wordt dat het kwik de 10 graden overschrijdt. Dankzij de koude lucht voelt de temperatuur veel warmer aan dan bij ons. De beste tijd voor een bezoek aan Groenland is van half juni tot begin september. De weersomstandigheden zijn dan het meest gunstig en de vele interssante bestemmingen zijn dan doorgaans goed per helikopter of boot bereikbaar.
Resortcamwww.briller.com/dagens

Communicatie
Er zijn geen telefooncellen op Groenland. Alle plaatsen hebben een postkantoor waar fax en telegram kunnen worden verzonden. Bellen is een ander verhaal. Dat doe je bij lokale 'KNI-stations', waar gesprekken via radiografische zenders lopen. Met een mobieltje bellen is ook mogelijk, maar de ontvangst is alleen maar goed rond de kuststeden.
Internationale landen code299
NL. Ambassade ter plaatseGroenland valt onder Deens bestuur, vandaar dat je in geval van problemen bij de ambassade van Denemarken moet zijn. Deze ambassade is gevestigd in Kopenhagen.
Bel naar het volgende nummer: 00-45-33707200
Fax: 00-45-33140350
Je kunt ook e-mailen: nlgovkop@euroconnect.dk
Ambassade NederlandDe ambassade van Denemarken is in Den Haag:
Koninginnegracht 30
2514 AB Den Haag
Telefoonnummer: 070-3025959
NoodnummerJe moet de lokale politie bellen.
Internet sitewww.Greenland-guide.dk

Cultuur
In de hoofdstad Nuuk wordt ieder jaar in maart een internationaal sneeuwsculptuurfestival gehouden, waarbij iedereen zo'n perfect mogelijk een beeld uit sneeuw probeert te maken. Dat is wel even iets anders dan die ordinaire doorsnee sneeuwpop.
Een ander groot cultureel festival is Aasivik, met theater, dans, folkmuziek en rockmuziek.

Begin april vindt in Sisimiut jaarlijks een driedaagse feestelijke skiwedstrijd plaats. Gezien de barre weersomstandigheden komt het voor deelnemers meer aan op doorzettingsvermogen dan op techniek.

ReligieOverwegend Luthers.
Feestdagen1 januari: Nieuwjaar
6 januari: Mitaartut
21 juni: Ullortuneq
25 en 26 december: Kerstmis
Vaste gebruiken en gewoontenOp Kerstavond en Oudjaarsavond trekken kinderkoortjes langs de deuren om liedjes voor te dragen, waarna de Groenlanders ze trakteren op een drankje of een hapje.
Mitaartut (6 januari) is een soort Halloween, waarbij de kinderen zich verkleden als heksen.

Eťn van de grootste evenementen is het einde van de Poolnacht, begin januari, wanneer na 24 uur nonstop duisternis eindelijk het zonlicht weer doorbreekt.
Rond Pasen worden in het noorden van Groenland sledehondenraces gehouden.
Ullortuneq is de Nationale Feestdag, op 21 juni. Deze dag gaat met aardig wat vlagvertoon gepaard en lokale culturele dingetjes. Verder zijn er feesttenten waar je tussen wintergejaste Groenlanders kunt eten. Met Ullortuneq viert Groenland ook dat in 1985 voor het eerst een eigen vlag gepresenteerd werd. Het rood en wit van de vlag zijn niet zomaar om hun leuke kleurencombinatie uitgekozen. Rood symboliseert de roodgekleurde middernachtszon en het wit staat voor sneeuw en ijs.

Eten en drinken
De gerechten op de menukaart zijn overwegend Deens, maar natuurlijk zijn er ook lokale specialiteiten. Groenlandse maaltijden bestaan uit veel vlees of vis, want verse groenten zijn hier schreeuwend duur.
SpecialiteitenHet traditionele eten is van het soort 'net gevangen en bloederig'. Over smaak valt hier zeker te twisten, want ogen, hersenen, maag, nieren en hart worden met veel zorg bereid. Dierenvrienden zullen echter vooral huiveren als ze walvis en zeehonden op de menukaart aantreffen.
FooiEen fooi is meestal in rekening gebracht.

Geld
Groenland is zeker niet het goedkoopste vakantieland maar met wat gepuzzel kun je het budget binnen de perken houden. De twee nationale banken van Groenland zijn Nuna Bank en GrÝnlandsbanken, die reischeques en geld voor je inwisselen. De grote creditcards worden geaccepteerd in 'toeristische' plaatsen, restaurants en hotels.
MunteenheidDeense Krone (Dkr) en Faroese Krone (fr).
Openingstijden bankenDe banken zijn geopend van maandag tot en met woensdag en op vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur. Op donderdag zijn ze open van 9.30 tot 18.00 uur en in de weekenden gesloten.

Gezondheid
Neem kleding mee die kan ademen en die je tegelijkertijd ook warm houdt. Thermo-ondergoed of lange onderbroeken van opa en oma, kleding die gemaakt is van fleece en snel droogt, waterafstotende terreinschoenen en een isolatieslaapzak. Wil je liever niet sneeuwblind worden, schaf dan een zonnebrilletje aan.
In je toilettasLippenbalsem, antimuggenspul (extra veel), klamboe en reservezonnebril.

Grensformaliteiten
ScandinaviŽrs hoeven alleen hun identiteitskaart in te pakken, terwijl reizigers uit de rest van Europa, AustraliŽ, Nieuw Zeeland, Canada, Japan en Amerika een geldig paspoort moeten meenemen. Toeristen uit de overige (niet-westerse) landen hebben voor een verblijf van langer dan drie maanden behalve een paspoort ook nog een visum nodig.
PaspoortZorg dat de reisdocumenten compleet en bovendien geldig zijn.

Infrastructuur
Geduld is een schone zaak en in Groenland een vereiste. Vanwege de immense ijskap zijn er nauwelijks wegen. Er is geen openbaar vervoer maar je kunt lekker rondstappen, vliegen of per boot reizen. Het weer kan nogal eens dwarsliggen, dus het is moeilijk om je reistijd exact te bepalen. Bij slecht weer vaart of vliegt er wel eens iets niet, wat begrijpelijk is.
Openbaar vervoerNiet aanwezig.

Weer en klimaat
De bodem is zo'n acht maanden per jaar bedek met sneeuw. Heb je geen zin in wintertenen en paarse oorlellen, dan moet je Groenland in de korte zomer bezoeken, oftewel van midden juli tot begin september. Dit is de tijd waarin Groenland letterlijk groen is. Het is lang licht en op de bemoste toendra's groeien zowaar bloemen!
Voordat je vergeet hoe genadeloos de natuur hier kan zijn prikkelt de zoveelste muggensteek weer je geheugen. De irritante steekbeestjes vallen je vooral tussen juni en juli ernstig lastig. De fanatiekste masochisten kunnen trouwens nog het beste tussen december en februari Groenland bezoeken, wanneer het echt gruwelijk koud is.
Maar gelukkig kan Groenland ook betoverend zijn: een bizar natuurverschijnsel dat alleen maar in het Noordpoolgebied voorkomt is 'aurora boralis', oftewel het poollicht. De hemel wordt dan opgelicht door schitterende kleurenslingers. De natuur doet dit kunstje twee keer per jaar: zowel tussen oktober en november als tussen februari en april.
KlimaattypeArctisch(nrd.&binnenland),subarct.(west-/oostkust)
Gem. temp. zomer19 graden (uit de wind!)
Gem. temp. winter-30 graden
Zomer / WinterJuli tot september/ december tot februari.
Beste periode om land te bezoekenVan mei tot begin juli.
 
 Home Page  Reisverhalen  Deals  Hotelreserveringen  Landeninfo  Reisboeken  Tips  Help