TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenLanden informatie Griekenland Deel 2, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Athene,  Corfu,   Cruise,  Islandhopping,   Kos,  Kreta,   Lesbos,  Mt. Parnassos,  Rhodos,  Zakynthos, 

Bestemming Lesbos in Griekenland
Info Lesbos
Lesbos, GriekenlandDe dichteres Sappho werd in 612 voor Christus op Lesbos geboren en haar naam is onlosmakelijk verbonden met het eiland. Ondanks dat er maar weinig werk van haar bewaard is gebleven, is ze één van de beroemdste dichters uit de Griekse Oudheid. Ze stichtte een school in Mytilene, waar vrouwen onderwijs gaf in de kunst van het musiceren, poëzie en etiketten. Haar progressieve ideeën veroorzaakten veel opschudding in het land. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat vrouwen destijds beschouwd een achtergestelde en onderdanige positie innamen.
De hoofdstad Mytilene trekt met haar burcht, glooiende groene heuvels en schilderachtige haven veel bezoekers.
Historische plekIn het dorp Petra staat de woning van 'Barelzidena', die uit de negentiende eeuw stamt en plafonds heeft met fresco's en houtsnijwerk historische gebeurtenissen verbeelden.
Ieder dorp heeft zijn geschiedenis en legendes. In Thermi zijn er warme geneeskrachtige bronnen die in de Oudheid ooit gewijd waren aan Artemis, terwijl Mantamados een in was gevormd reliëf van de aartsengel Michael heeft.
NatuurDe natuur van Lesbos is vruchtbaar en groen. Tot vandaag de dag zijn olijven de belangrijkste landbouwproducten van het eiland.
SeizoeninfoHet mediterrane klimaat zorgt voor warme zomers en milde winters. De meeste toeristen - om de één of andere vage reden schijnen dit vooral vrouwen te zijn - bezoeken het eiland ergens tussen juli en midden september.
WinterseizoenDecember tot maart.
ZomerseizoenJuni tot september.
HoogseizoenJuli tot half september.
Gem. temperatuur zomer30 graden.
Recreatie & diversenTheophilos Chatzimichael (1873-1934) was een Griekse Vincent van Gogh en een geboren 'Lesbossenaar'. Theophilos stond bij de lokale bevolking bekend als een excentriekeling, die altijd in klederdracht rondliep. Net zoals onze eigen Vincent leefde hij een leven in soberheid en armoede. Om aan eten te komen nam hij allerlei opdrachten aan. Je kunt zijn werk zowel in een kerk tegenkomen als in een koffiehuis op Lesbos. Het heeft heel lang geduurd voordat de dorpsgek als kunstenaar werd erkend. Tegenwoordig hangt zijn werk zelfs in het Louvre. Ook op Lesbos wordt werk van hem tentoongesteld, namelijk in het Teriade museum in Mytiline (op maandag gesloten).
Communicatie infoHet telefoonnetwerk is prima. Telefoonkaarten kun je bij de plaatselijke periptera kopen of in het postkantoor. Lesbos heeft nog geen internetcafé.
Openbare telefoonOm te bellen heb je een telefoonkaart nodig.
PostkantoorGeopend van 7.30 tot 14.00 uur.
Internet sitewww.odysseas.com

Bestemming Mt Parnassos in Griekenland
Info Mt Parnassos
Mt Parnassos GriekenlandOngeveer twaalf jaar geleden werd een begin gemaakt met het ontwikkelen van de skimogelijkheden van Mt Parnassos, gelegen op 200 km van Athene. In de loop van de jaren is het gebied gegroeid tot een middelgroot skigebied met 14 liften en 20 pistes.

Mt Parnassos skigebied heeft twee delen, Fterolakkas (1.800 m) en Kellaria (1.750 m). Hoewel je het geheel niet kunt vergelijken met bekende gebieden van Oostenrijk en Frankrijk biedt het genoeg variatie om prima als alternatieve wintersportbestemming te kunnen dienen. Mt Parnassos staat bekend als het beste skigebied van Griekenland en de condities zijn tussen januari en april goed.

De skisport is in Griekenland niet zo heel erg bekend, toch kan het in de weekenden tamelijk druk zijn als wintersportliefhebbers uit Athene met hun mobiele telefoons de stad even willen ontvluchten. Op zich blijven de pistes redelijk rustig, ondanks de drukte bij de lift. (Liftrijen ontstaan omdat de liftjes niet allemaal even snel werken.)

Wie een paar dagen Mt Parnassos wil bezoeken kan verblijven in het dorpje Arachova of het veel minder bekende Amfiklia. Arachova ligt aan de voet van het Parnassosgebergte op 950 m. Het is een rustig maar gezellig en gemoedelijk dorpje met allerlei wintersportzaken, winkeltjes en een groot aantal Griekse eethuisjes die bekend staan om geitensoep en grill specialiteiten.

Hoogte gebied1.750 - 2.300 meter.
Aantal liften14.

Vanaf het basisstation Kellaria op 1750 m word je met een 4-persoons eitjes lift naar het begin van de pistes gebracht (1950m). Vanaf hier heb je uitzicht op de stoeltjes- en sleepliften en kun je verder naar de top op 2.300 meter. In het gebied vind je twee restaurants met terras en snackbar waar je ook ligstoelen kunt huren om in het zonnetje te liggen.

Liftpas prijzen1 dag: 29 Euro
Historische plekVanaf Parnassos kun je natuurlijk vele culturele uitstapjes maken. Het historische Delphi, bekend om het Orakel, is een geweldige stad die stamt vanaf het begin van onze jaartelling. In het museum van Delphi vind je vele opmerkelijke ruïnes.
UitgaanstipsIn de zijstraatjes van Arachova vind je een aantal bars en discotheken waarvan 'Kouros' en 'Snow Me' de bekendste zijn.
Taverna 'Karanthanassis' staat bekend om Griekse gerechten en wordt druk bezocht door locals.
Recreatie & diversenVlakbij Arachova liggen twee kleine visserhaventjes waar je kunt genieten van heerlijke visgerechten. Het kleinste plaatsje heet Galaxidi, de iets grotere plaats het Itea. Beide plaatsen zijn prima te bereiken met de bus.
Telefoonnummer VVV+ 30 234 22693
Internet sitewww.parnassos-eot.gr

Bestemming Rhodos in Griekenland
Info Rhodos
RhodosVolgens de mythe trouwde zonnegod Helios met Rhodos, en zegende hij haar met licht, warmte en vegetatie. Resultaat daarvan is een enorme overvloed aan bloemen en meer zonnige dagen dan de meeste andere Griekse eilanden. Rhodos ligt vlak voor de Turkse westkust, en met een oppervlakte van 1400 km2 is het het grootste eiland van de Dodekanesos. Het eiland is bergachtig en de kust is bezaaid met prachtige zand- en grindstranden en mooie baaien. De oude stad van Rhodos is omringd door een vesting, die door de kruisvaarders is gebouwd en in de Mandraki-haven kun je van een heerlijk kopje koffie of van een glaasje ouzo genieten. De invloeden van de verschillende beschavingen zijn duidelijk aanwezig op dit godeneiland. Daarmee heeft Rhodos dus zowel de strand- als de cultuurliefhebber heel wat te bieden, en het is dan ook niet zo gek dat het - op Kreta na - het populairste vakantie-eiland van Griekenland is.
Historische plekAls je op Rhodos bent, mag je een bezoekje aan Lindos niet overslaan. Lindos is een historisch havenstadje dat circa 1150 voor Christus ontstaan is, nadat de Doriërs de Myceense overheersers hadden verdreven. Op de heuvel bij Lindos bouwde men een tempel ter ere van hun koningin Athena Lindia, en onder Romeinse invloed kwam er later nog een tempel bij. Een ander imposant bouwwerk was de Johannietersburcht die werd omsloten door de burchtmuren. De resten van deze bouwsels kun je nog steeds bezichtigen. Via een wandeling door prachtige authentieke straatjes, en de beklimming van de nodige trappen, kom je uiteindelijk bij de poort van de Johannietersburcht. Als je iets verder doorloopt kom je op de Akropolis. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over het strand en de Paulusbaai.
StrandDe bekendste stranden van Rhodos liggen bij Ixia, Trianda en niet te vergeten Faliraki. Met name dit laatste strand is erg geschikt voor kinderen omdat het strand langzaam afloopt in zee. Deze stranden zijn ook meteen de drukste. Bij Kallithea ligt een erg mooie baai waar het heel goed toeven is (als het tenminste niet te druk is). Als je goed zoekt zul je trouwens wel meer mooie, bijna verlaten strandjes en baaitjes vinden. Het strand bij Lindos is ook een bezoekje meer dan waard. Handig voor als je net de Akropolis hebt beklommen en toe bent aan een frisse duik!
SeizoeninfoRhodos heeft een Middellandse-zeeklimaat, met een gemiddelde temperatuur van rond de 19 graden. Het jaarlijkse aantal zonnige dagen ligt rond de 300, waardoor Rhodos ook wel 'zonne-eiland' wordt genoemd. ln de voorzomer (april/mei) is het rond de 20 graden. Er kan sporadisch een buitje vallen, maar daar tegenover staat dat het eiland fantastisch mooi en groen is met overal bloemen. De dagtemperatuur in de midzomer (juli/augustus) stijgt meestal tot over de 30 graden, met een watertemperatuur van rond de 26 graden. In de nazomer rond oktober zijn temperaturen van 30 graden geen uitzondering.
Winterseizoennovember-maart
Zomerseizoenapril-oktober
Hoogseizoenjuli/augustus
UitgaanstipsOp Rhodos hoef je je 's avonds en 's nachts geen moment te vervelen. Er zijn tal van barretjes en discotheken, en er is voor ieder wat wils. Wil je alvast een beetje in de stemming komen, kijk dan eens op de site van Le Palais of Chaplins Beach Bar
Internet cafeLindianet in Lindos
Postkantooropen: ma. t/m vrij. van 07.30 uur tot 20.00 uur
Internet sitewww.rodorama.gr
Resortcamwww.astronet.gr/rhodes

Bestemming Zakynthos in Griekenland
Info Zakynthos
Zakynthos Griekenland'Het bemoste Zakynthos', zo noemde Homerus het eiland. Zakynthos is een echte tuin, in het westen afgeschermd door een hoge bergwand en in het oosten met een opening naar zee. Heuvels en dalen zijn begroeid met wijnstokken, olijfbomen, cipresbomen en bloemenvelden. Zelfs de steile westkust kan deze vredige uitstraling niet om zeep helpen. Het eiland heeft als het gaat om historische bezienswaardigheden altijd een wedloop met Korfu gehad, maar hieraan kwam in 1953 een einde toen Zakynthos getroffen werd door een aardbeving. De oude binnenstad werd voor een groot deel verwoest. Ook al zijn veel gebouwen herbouwd, de sfeer van toen is voorgoed verdwenen. Tegenwoordig hebben de wijn- en olijfboomgaarden meer bekijks. Gelukkig zijn er naast al deze groenigheden nog de overbekende stranden, die 's zomers worden overspoeld door zonaanbidders.
Historische plekHistorische monumenten zijn schaars op dit eiland, als gevolg van natuurrampen en oorlogen. Eén van de zwaarste aardbevingen vond plaats in 1514, waarbij de stad Zakynthos grotendeels werd verwoest. In 1822 stortte de kerk Aghios Sosti in zee. Kommer en kwel voor het monumentale leven dus.
Door de aardbeving in 1953 zijn in de heuvels rondom Zaktynthos bij toeval Myceense en Hellenistische begraafplaaten ontdekt en men vermoedt dat er onder de funderingen van de huidige stad nog veel meer ligt.
Gelukkig hebben sommige gebouwen het allemaal overleefd, zoals het aan zee gelegen Ayios Nikolaos, een 15de eeuwse Byzantijnse kerk vol met religieuze schilderijen en iconen. Eind 15de eeuw hebben de Venetianen het eiland veroverd en nog steeds zijn hiervan sporen te vinden: prachtige halfvervallen Italiaanse villa's.
De moderne Villa Carrer bij Paliokantouno is ontworpen door de Duitse architect Ziller. Ook andere bekende architecten hebben op Zakynthos huizen gebouwd. En zo wordt het eiland langzaam maar zeker steeds eigentijdser.
StrandLiefhebbers van zon en zand kunnen genieten op de stranden bij Lagana, Porto Roma, Mavratzi, Kalamaki, Tsilivi en Vasiliko. Ook de stranden in de Golf van Keri zijn uitstekend. Let er wel even op dat de zeebodem met keien bedekt is.
NatuurHet eiland is groen en je kunt er veel beboste heuvels vinden, naast de aangeplante wijngaarden, bloemkwekerijen en olijfbomen. De kusstrook bij Kalamaki is een beschermd natuurgebied waar zeeschilpadden broeden.
SeizoeninfoHet klimaat is mediterraan: natte milde winters en droge hete zomermaanden. De mooiste tijd om rond te reizen ligt tussen november en april. Dan is het nog niet zo bloedverziekend warm en zijn er niet al te veel toeristen die je in de weg lopen.
WinterseizoenVan december tot maart.
ZomerseizoenVan juni tot september.
HoogseizoenJuli en augustus.
Gem. temperatuur zomer30 graden.
Gem. temperatuur winter11 graden.
UitgaanstipsHet uitgaansleven op de Griekse eilanden is vergelijkbaar met de sfeer van de beruchte Spaanse badplaatsen: wild en druk. Naast cafés en een enkele disco heeft Zakynthos ook restaurants en tavernes. Zakynthos is niet bepaald hét party-eiland van de Egeïsche zee te noemen. Daarvoor moet je naar Kos of Kreta.
WatersportHet water is prima om wat te zwemmen en te snorkelen. Paardrijden is ook mogelijk. Verder kun je in sommige plaatsen waterskiën, windsurfen of op een jetski stappen.
Recreatie & diversenIn juli en augustus zijn er regelmatig theatervoorstellingen in de open lucht te zien.
Communicatie infoEr is geen toeristenbureau op het eiland, maar een soort gemeentelijk iets (kruising tussen politie en VVV) kan je wel wat vertellen over accomodaties en openbaar vervoer. Je kunt dit wonderlijke bureautje vinden op de Platia Solomou in Zakynthos.
PostkantoorGeopend van 7.30 tot 14.00 uur.
Internet sitewww.gmor.com/infoxenios

Communicatie
In de grote steden kun je buiten het normale telefoon- en faxverkeer ook internetten in de cybercafés. In Athene zijn de meeste te vinden. Op de eilanden Kos (Alexandrou 4, www.cybercafé.gr) en Korfu (Kalohairetoy 14, www.netoikos.gr/internet) zijn tegenwoordig ook internetcafés gevestigd.
Internationale landen code30
NL. Ambassade ter plaatseLeof. Vassilli Konstantinou 5-7
106 74 Athene
Tel.: 00-30-1-72397014

Geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 15.15 uur en op vrijdag van 8.00 tot 15.00 uur.
's Weekends en tijdens feestdagen is de ambassade gesloten.

Ambassade NederlandAmaliastraat 1
2514 JC Den Haag
Tel.: 070-3638700
Noodnummer166 of 199.
Algemene vervoersinfoANWB Steunpunt: 00-30-1-9601270
Toeristenbureau in Nederland020-6254212
Collect call nr. naar NL00-80 -0 -3111
Internet sitewww.gmor.com/infoxenios/

Cultuur
Aan de basis van de Griekse kunst staan de talloze beroemde mythologische verhalen, die nog steeds zijn terug te vinden in de literatuur, beeldhouwkunst, architectuur, schilderkunst en muziek.
De eerste Griekse godheden werden aanvankelijk lokaal vereerd. Later verspreidden diverse cultussen zich over Griekenland en vervolgens de overige landen rond de Middellandse Zee. Tot de belangrijkste goden van het Griekse pantheon behoren Apollo (god van de zon, muziek en poëzie), Aphrodite (godin van de liefde en schoonheid), Ares (god van de oorlog), Poseidon (god van de zee) en Zeus (de oppergod). Veel Griekse goden werden later overgenomen door de Romeinen.

De vroegste Griekse literatuur is ontstaan vanuit mondelinge overlevering. Goden hadden duidelijk menselijke trekjes. Ze konden zowel nobel en gul zijn als gemeen en jaloers. Ook in de beeldhouwkunst liepen de grenzen tussen goden en halfgoden, legendarische helden en 'gewone mensen' in elkaar over. Sommige geleerden zijn hierin een weerspiegeling van de grote waarde die de oude Grieken hechtten aan het individu.
Filosofische geschriften en redevoeringen vierden hoogtij in de Griekse Oudheid. De meest invloedrijke denkers waren Socrates, Plato en Aristoteles. Daarnaast bestonden er diverse andere stromingen, zoals de pythagoreërs, de epicureërs, de stoïcijnen en de atomisten.

De belangrijkste Griekse steden zijn gebouwd op versterkte plaatsen, met een paleis en fort op een makkelijk verdedigbare heuvel, en worden 'acropolis' genoemd. De Acropolis van Athene behoort tot de beroemdste overblijfselen uit de klassieke Oudheid.

De grote literaire Griekse traditie klinkt door tot in de moderne tijd, met Nobelprijswinnaars als de dichters Giorgos Seferis en Odysseus Elytis en de schrijver Nikos Kazantzakis (auteur van Zorba de Griek).

ReligieGrieks-orthodox en islamitisch.
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen
25 maart: Onafhankelijkheidsdag
april: Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
28 oktober: Ochidag (begin van W.O. II)
25 en26 december: Kerstmis
Vaste gebruiken en gewoontenTraditionele Griekse dans en muziek worden in ere gehouden door getalenteerde artiesten als Dora Stratou, wiens gezelschap dansen opvoert uit diverse streken van Griekenland.

Eten en drinken
In de steden nemen weinig Grieken 's ochtends de tijd voor het ontbijt. Misschien is het daarom dat je overdag terecht kunt bij talrijke eetkraampjes, waar bijvoorbeeld bagels worden verkocht. Vanaf 11 uur 's ochtends gaan bovendien de koffiebars open, waar ze sterke zoete koffie serveren, met stukjes fruit of gebak.
Grieken dineren later dan wij gewend zijn. Rond een uurtje of 21.00 wordt er uitgebreid gegeten, vaak in bomvolle restaurantjes.
Menukaarten zijn niet altijd voorhanden, zodat je soms in de keuken mag aanwijzen wat je wil eten.
SpecialiteitenGyros en Souvlaki zijn typisch Griekse vleesgerechten. Moussaka is een heerlijke ovenschotel met aardappelen, gehakt en aubergine, overladen met knoflook en olijfolie. Maar de Griekse keuken is veel gevariëerder dan de meeste vakantiegangers weten. Dat komt doordat in de meeste restaurants alleen toeristen komen. Het lekkerste wordt gegeten bij de mensen thuis.

De grieken gebruiken veel vlees, vis, kaas en groenten. Daardoor is het eten misschien eenvoudig, maar wel smaakvol.

Mocht je een keer met een auto of scooter het binnenland van een eiland ingaan, dan zul je merken dat je in elk dorpje een plek kunt vinden waar je wat kunt eten. De mensen brengen je altijd griekse salade. Die bestaat uit tomaat, paprika, rode uien, komkommer, olijven en feta (geitenkaas). Overgiet ze met olijfolie en een klein scheutje azijn. Erg lekker is om af en toe een stukje brood te dopen in de olie.

Het meest populaire aperitiefje in Griekenland is ouzo (anijslikeur). In het binnenland krijg je als gast door de mannen vaak een glaasje zelfgestookte 'raki' aangeboden, een borrel die je in één keer achterover dient te slaan.
Voorgerechtjes in Griekenland heten mezedes. Heel lekker is om van alles wat te nemen en zo je maaltijd samen te stellen.

FooiDoorgaans wordt een fooi verwacht van 5 tot 10 procent.

Geld
Veel banken in de steden zijn buiten de normale uren ook open van 15.30 tot 18.30 uur en op zaterdagochtend.
MunteenheidDe Euro.
Openingstijden bankenMaandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 14.30 uur.

Gezondheid
Geen bijzonderheden.
WaterDrink water uit flessen.
EtenPas op met het eten van vlees.

Grensformaliteiten
PaspoortGeldig paspoort, identiteitskaart of toeristenkaart.

Infrastructuur
De snelwegen verkeren in redelijke staat, maar de binnenwegen laten vaak veel te wensen over. In de grote steden is het openbaar vervoer goed en is het vanwege de drukte handiger om met een taxi of trollybus te reizen.
Lang niet alle taxichauffeurs spreken Engels, dus schrijf voor de zekerheid even op waar je heen wilt.
Max. snelheid120 kilometer.
Openbaar vervoerVooral in grotere steden goed geregeld.

Weer en klimaat
Griekenland heeft eem mediterraan klimaat met hete, droge zomers en zachte regenrijke winters. De beste periode om het vasteland te bezoeken is het voor- en najaar. De vele eilanden zijn ook in de zomermaanden een aanrader.
KlimaattypeMediterraan klimaat.
Gem. temp. zomer28 graden.
Gem. temp. winter10 graden.
Gem. neerslag in mm.400 mm.
RegenSeizoenNovember tot maart.
Beste periode om land te bezoekenIn de lente en de herfst.

vorige pagina

  Athene, 
Corfu,  
Cruise, 
Islandhopping,  
Kos, 
Kreta,  
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp