TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenAustralië landen informatie, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Cairns,  Great Barrier Reef,  Rondreis, 

Klik hier voor ons reisaanbod Australië.

Info over AustraliŽ
Algemeen
Sydney AustraliëIn AustraliŽ - met z'n uiterst afwisselende landschappen, aboriginals, cricket en kangoeroes - is onwaarschijnlijk veel te zien ťn te doen. Van rondtoeren en kamperen in het onmetelijke en woeste binnenland (de outback), tot duiken, surfen en rotsklimmen. Aan de zuidkust ligt bijvoorbeeld de hypermoderne havenstad Sydney, met het beroemde operahouse. Het gigantische continent is half zo groot als Europa, maar heeft nauwelijks meer inwoners dan Nederland. Vooral in de outback van het Northern Territory leven de oorspronkelijke bewoners van AustraliŽ, de aboriginals. Hun beschaving is zo'n 6500 jaar oud, waarmee ze het oudste volk ter wereld zijn. Mythologische verhalen (vooral over de schepping van de wereld in 'dreamtime') zijn uitgebeeld in historische rotsschilderingen en staan centraal in verschillende rituelen die nog altijd worden uitgevoerd. Een van de belangrijkste heilige plaatsen van de aboriginals is Uluru oftwel Ayers Rock, de grootste monoliet ter wereld die driftig wordt aanbeden. Sinds de komst van de Europeanen is de aboriginalcultuur sterk teruggedrongen. Australië In de zeventiende eeuw kwamen eerst de Portugezen en daarna de Hollanders (Abel Tasman) naar AustraliŽ. Zij zagen echter weinig in het ruige en bloedhete land. Eind achttiende eeuw leidde vervolgens de Britse kapitein James Cook een wetenschappelijke expeditie naar het 'Great South Land'. Over de aboriginals schreef hij: 'All they seemed to want was for us to be gone'. Maar de Britten bleven en stichtten er een strafkolonie. De 'primitieve' aboriginals werden al snel verdreven naar de marge van de samenleving en maken tegenwoordig nog slechts 1 procent van de totale bevolking uit. Sinds 1991 probeert AustraliŽ de constitutionele band met het Verenigd Koninkrijk te verbreken, om een republiek te worden met een eigen staatshoofd.

HoofdstadCanberra
Oppervlakte7.692.300 km2
Hoogste punt2228 m
Laagste punt-16 m
Aantal inwoners18,6 miljoen
AutoletterAUS
Openingstijden winkelsVan 9.00 tot 17.00 uur
VoertaalEngels
Talen die ook gesproken wordenAboriginal, Maleis, Grieks, Spaans en Italiaans
Elektriciteit220/240 V
Tijdverschil3 tijdszones: 10, 9,5 en 8 uur later

Bestemming Cairns in Australië
Info Cairns
Swimming Pool at Cairns Colonial Club'De poort naar een fantastische duikervaring'. Deze veelbelovende slogan, geschilderd op een muur, lees je na aankomst op het internationale vliegveld van Cairns. Het stadje is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot bruisende toeristenplek met alle gevolgen van dien. Het aantal internationale vluchten op Cairns neemt jaarlijks toe. Vooral vanuit Japan, dat op maar 4 uur vliegen ligt. Cairns is een prima plek om een weekje door te brengen. Je kunt er super duiken, spectaculair bungeejumpen, verschillende survivaltochten maken of zelfs 'op safari' gaan. Souvenirwinkels liggen vol met didgeridoo's en kunstwerkjes van aboriginals.
SeizoeninfoDe Australische zomer van november tot maart is de beste periode om Cairns te bezoeken.

Bestemming Great Barrier Reef in Australië
Info Great Barrier Reef
Great Barrier Reef AustraliaThe Great Barrier Reef strekt zich uit over een lengte van 2000 kilometer voor de oostkust van AustraliŽ, voornamelijk bij de staat Queensland. In het zuiden bevinden zich bij het rif diverse atollen en eilanden, waarvan sommigen bewoond zijn. In Airlie Beach zijn zeiltochten met overnachtingen op eilanden erg populair. Ook is dit ťťn van de plekken waar je goedkope duikcursussen kunt volgen. Snorkelen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Mensen die liever hun hoofd boven water houden kunnen vanuit diverse plaatsen helikoptervluchten boeken om vanuit de lucht het uitzicht te bewonderen.
Het Great Barrier Reef verandert elk jaar even, meestal rond de derde week van november. Want, als de watertemperatuur en het tij - meestal spring-eb - gunstig zijn, 'ovuleert' het koraal massaal. Het rif is als het ware ťťn groot organisme dat zich voortdurend voortplant.
De Australische regering maakt zich tegenwoordig veel zorgen over de aantasting van het rif als gevolg van het oprukkend massatoerisme. De zogenaamde backwash (het vuil dat van het land het water instroomt) is de laatste jaren expolsief toegenomen. Het duurt gemiddeld 300 jaar voordat een stuk koraal na aantasting weer hersteld is.
SeizoeninfoDe Australische zomer van november tot maart is de beste periode om het rif te bezoeken.

Bestemming Rondreis AustraliŽ in Australië
Info Rondreis AustraliŽ
Koala beertje AustraliëIn AustraliŽ is onwaarschijnlijk veel te zien ťn te doen. Van rondtoeren en kamperen in het onmetelijke en woeste binnenland (de outback), tot duiken, surfen en rotsklimmen. Het gigantische continent is half zo groot als Europa, dus het is ook logisch dat de rondreizen wel wat tijd vragen. De trefwoorden: avontuur, ontspanning en plezier.

Communicatie
Je komt altijd aan in ťťn van de grote steden. De belangrijkste internationale luchthavens zijn Sydney, Melbourne en Brisbane, gevolgd door Perth, Adelaide, Hobart, Darwin en Cairns. Om AustraliŽ te bereizen in korte tijd kun je het beste binnenlandse vluchten te maken i.v.m. de enorme te overbruggen afstanden. Ook dit is een alledaagse zaak en zorgt meestal niet voor problemen. Veel mensen vliegen , maar reizen met de bus is zeer goed geregeld om van plaats naar plaats te komen. Er zijn verschillende maatschappijen, zoals de Greyhound Express, Mc Cafferty's of the Oz Expierience. De laatste is echt gericht op jongere backpackers en stopt op alle toeristische plaatsjes. Greyhound en McCafferty's zijn relatief goedkoop, worden door iedereen gebruikt en zijn een goede manier om al zittend van het ene paradijs in het andere gereden te worden. Wel moet je (weer) rekening houden met de lange reisafstanden. Als je iets langer de tijd hebt is het mischien een beter idee een eigen auto te kopen. Deze zijn namelijk vrij goedkoop en geven je de ultieme vrijheid. Je Nederlandse rijbewijs is voldoende. Je rijdt aan de linkerkant van de weg.
Internationale landen code0061
NL. Ambassade ter plaatseRoyal Netherlands, yarralumla. (0)29-2733111
Ambassade NederlandAustralischŽ ambassade, Den Haag. 070-3108200
Algemene vervoersinfoWegennet, trein- en luchtverbinding zijn goed
Toeristenbureau in NederlandIn bijna elk toeristisch dorp is een VVV
Collect call nr. naar NL1800551131
Internet site

Cultuur
Het moderne AustraliŽ heeft een vrij 'jonge' cultuur met veel verschillende invloeden, vooral Europees, Amerikaans en Aziatisch. In de grote steden zijn zowel prachtige Victoriaanse gebouwen te bewonderen als futuristische architectonische hoogstandjes. De aboriginals, de oorspronkelijke inwoners van AustraliŽ, leven met name in 'the Northern Territory'. Hun stokoude cultuur is helaas door de westerse kolonisatie sterk teruggedrongen. Er zijn nog maar 'n paar stammen die volgens traditionele regels leven.
ReligieKath.(26%), anglicaans(24%) en Uniting Church(8%).
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag 26 januari: Australia Day maart-april: Pasen 25 april: Anzac Day juni: Koninginnedag 25 december: Kerstmis 26 december: Boxing Day
Vaste gebruiken en gewoontenBarbecue is de populairste 'social event'. AustraliŽrs roosteren, bakken en braden er het hele jaar door vrolijk op los. Hierbij wordt de nodige hoeveelheid bier en wijn gedronken. Zelfs het kleinste gehuchtje heeft wel een 'drive through bottle shop', waar je tot ís avonds laat alcoholische versnaperingen kunt halen. De Ďaussiesí zijn over het algemeen behoorlijk sportief. Golfsurfen, hockeyen, cricket, Australian football en tennis, you name it. Uitrusten en bijkomen doen ze in een van de vele nationale natuurreservaten.

Eten en drinken
Door de vele culturen zijn de culinaire variaties ongekend. Van Japans tot Grieks, van Mexicaans tot Italiaans. Het aanbod is enorm, vooral in de grote steden. In the outback is het een ander verhaal. Je zult je hier meestal tevreden moeten stellen met wat de pot schaft, maar dit is meestal ook zeer smakelijk.
SpecialiteitenEnkele opvallende Australische specialiteiten zijn maccadamianoten, 'meatpies' ('vleestaarten'), visschotels en natuurlijk kangoeroe- en krokodillenvlees. Wat drank betreft heeft AustraliŽ allerlei soorten bier. Elke streek heeft zijn eigen Ďmerkí en aan jou de eer deze allemaal te testen. Ook als je wijnliefhebber bent zit je goed in AustraliŽ. Er zijn talloze streken die zeer goede wijn produceren, en het is altijd leuk en lekker om ťťn van de mooi gesitueerde wijngaarden te bezoeken.
FooiTussen de 10 en 15 procent is normaal.

Geld
Behalve in piepkleine plaatsjes (van ťťn of twee straten) heb je overal genoeg mogelijkheden om te pinnen. Het is bovendien bij de meeste banken of geldwisselkantoren geen probleem om geld te wisselen. Reischeques hebben meestal de beste koers. Creditcards worden algemeen geaccepteerd.
MunteenheidAustralische dollar (AUD) = 100 cent
Openingstijden bankenVan 9.00 tot 16.00 uur. Vrijdag tot 17.00 uur.

Gezondheid
AustraliŽ heeft een goede gezondheidszorg. Als Nederlander kun je zelfs een 'medicare card' aanvragen, die je soms recht geeft op gratis behandelingen. Dit kan vooral handig zijn als je langer in het land wilt verblijven. De grote ziekenhuizen zijn uiteraard gesitueerd in de steden. In kleinere plaatsen zijn klinieken gevestigd, met veel kennis over lokale gevaren zoals slangenbeten. In de outback is niets! Hier ben je in geval van nood volledig aangewezen op de komst van 'flying doctors', die je zo snel mogelijk vervoeren naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Voor malaria hoef je in AustraliŽ niet te vrezen maar wel voor het 'river ross virus', waarbij je onmiddellijk medische hulp moet inschakelen. Verder kent AustraliŽ giftige slangen en spinnen. Laat je daarom eerst goed voorlichten en ga niet onvoorbereid op pad! In de steden is hier overigens niets van te merken en ook wanneer je een georganiseerde groepsreis boekt is de kans dat je gebeten word door slang, krokodil of spin erg klein.
In je toilettasZonnebrandolie, met een hoge factor!!! En natuurlijk anti-muggenspul en een klamboe.
WaterZelfs regenwater kun je drinken.

Grensformaliteiten
Een visum is verplicht. Met een geldig Nederlands paspoort kun je voor 41 Euro een toeristenvisum krijgen voor 3 of 6 maanden. Als je jonger bent dan 30 kun je bovendien eenmalig een werkvakantievisum aanvragen waarmee je 1 jaar in AustraliŽ kunt blijven en wit kunt werken. Je mag dan echter niet langer dan 3 maanden voor dezelfde baas werken. Informatie hierover kun je inwinnen bij de Australische ambassade in Den Haag of op de website van het Australian Study & Migration Centre
VisumJa
PaspoortEen geldig paspoort
ControleStandaard grenscontrole
LinksAustralian Backpackers Alkmaar
Sinds 1991 kunnen avontuurlijke Nederlandse jongeren (18 t/m 30) een speciaal reis- en werkvisum voor Australie aanvragen. Met dit visum is het toegestaan om maximaal 1 jaar in het verre AustraliŽ te wonen, reizen en te werken.

Australian Backpackers regelt sinds het begin het complete programma maar biedt bijvoorbeeld ook losse vliegtickets incl. jongerenkorting!

Australian Backpackers is een echte jongerenorganisatie en heeft in Nederland en AustraliŽ een uitstekende reputatie. Als het gaat om reizen en werken in AustraliŽ zijn wij eigenlijk de enige met een echt programma speciaal voor backpackers!

Infrastructuur
Je komt altijd aan in ťťn van de grote steden. De belangrijkste internationale luchthavens zijn Sydney, Melbourne en Brisbane, gevolgd door Perth, Adelaide, Hobart, Darwin en Cairns. Om AustraliŽ te bereizen in korte tijd kun je het beste binnenlandse vluchten te maken in verband met de enorme afstanden. Het wegennet in en tussen de grote steden is erg goed en zal geen problemen geven. Bedenk wel, als je zelf achter het stuur kruipt, dat het verkeer links rijdt. Het Nederlands rijbewijs is trouwens geldig in AustraliŽ. Je kunt het zo spannend maken als je zelf wilt, want ga je meer de geÔsoleerde gebieden in (zuid en noordwest AustraliŽ en omgeving Darwin, Ayers Rock en de Nullabor Plain) dan vind je veel onverharde wegen, 4-wheel-drive-tracks en eindeloze tweebaanswegen door de woestijn. Ook reizen per bus gaat in AustraliŽ efficiŽnt en comfortabel. Er zijn verschillende maatschappijen, zoals de Greyhound Express, McCafferty's of the Oz Expierience. De laatste is echt gericht op jongere backpackers en stopt in alle toeristische plaatsjes.
Max. snelheid60 km en op snelwegen 100/120 km per uur
Openbaar vervoerGoede verbindingen
max toegestane alcohol promillage0,05 promille. De alcoholcontrole is streng!

Weer en klimaat
AustraliŽ kent door zijn immense grootte verschillende klimaattypes, variŽrend van tropisch en woestijn tot subtropisch en meditterraan. Het tropische weer met natte en droge seizoenen heerst in het verre noorden rond Darwin. De staat Victoria kent zowaar een winterseizoen met ski- en snowboardmogelijkheden. Het midden van het land is overdag behoorlijk heet, terwijl het 's nachts echt koud kan worden.
KlimaattypeTropisch, woestijn, subtropisch, mediterraan
Gem. temp. zomerTussen de 20 en 35 grade.
Gem. temp. winterRond de 10 graden in de niet-tropische gebieden
Zomer / WinterAls het hier winter is, is het daar zomer
RegenSeizoenQueensland en Northern Territory: dec./jan
Beste periode om land te bezoekenHet hele jaar

Links
Adeleide Adelaide.startkabel.nl
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp