TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenChina landen informatie, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Beijing,  rondreis,  Shanghai, 

Reisaanbod China

Links naar websites over China
Geledraak.nl
Geledraak.nl is een uitgebreide Nederlandstalige portal met informatie over China, Hong Kong en Taiwan en wordt onderhouden door freelance journaliste Marilou den Outer.  Bevat wetenswaardigheden over land en volk en reizigers kunnen er veel van hun gading vinden. Zo zijn er reistips die worden gegeven door ervaren reizigers en expatriats. Het ReisForum wordt druk bezocht en heeft dankzij het archief ook een naslagfunctie.
 

Info over China
Algemeen
Chinese muurChina is een van de grootste landen ter wereld. Millennia lang was het een keizerrijk. Uit deze tijd stamt de Chinese muur. Dit verdedigingswerk is 5.400 kilometer lang en loopt van Shanhaiguan Pass in het oosten tot aan de Jiayuguan Pass in het westen. Een andere bezienswaardigheid is het graf van een van de keizers dat 'bewaakt' wordt door een legertje terracotta-soldaten. Ook bijzondere zijn de Verboden Stad en de Hemeltempel in Beijing en talrijke tempels in het gehele land.
In 1949 werd China een streng geregeerde communistische 'volksrepubliek'. De jongere generatie probeert de laatste jaren het ondemocratische regime te bewegen tot het verlenen van meer politieke en economische vrijheid, iets wat maar mondjesmaat lukt.
Het grote land bestaat uit een aantal regio's: de uitgestrekte laagvlakte van het noordoostelijke deel; het heuvelachtige en waterrijke zuidoostelijke deel; het lössplateau van Centraal China; het hoogland van Tibet en Qinghai en de woestijn- en steppe gebieden van Xinjiang en Binnen-Mongolië.
HoofdstadBeijing
Oppervlakte9.571.300 km2
Aantal inwoners1,2 miljard
VoertaalMandarijn
Talen die ook gesproken wordenOverige Chinese dialecten en Engels.
Elektriciteit220 V. en 240 V.; zowel 2- als 3-pools.
Tijdverschil7 uur later.

Bestemming Beijing in China
Info Beijing
BeijingBeijing is de culturele hoofdstad van de Volksrepubliek China. Vanaf de Mingdynastie woonden keizers in de ‘Verboden Stad’, vergezeld van een enorme hofhouding van eunuchen en hofconcubines. De Verboden Stad is het grootste pagodepaleis ter wereld waar je gemakkelijk een halve dag kunt ronddwalen. In het paleis, dat nu dienst doet als museum, zijn een aantal kostbaarheden van de keizerlijke families tentoongesteld.
Beijing biedt nog meer fraaie bezienswaardigheden zoals de Hemeltempel, het Zomerpaleis en natuurlijk de beroemde Chinese Muur. Dit grootste bouwwerk ter wereld maakt nog eens duidelijk waar de oude Chinezen toe in staat waren. Je zult een bezoek brengen aan een deel van de Muur ten noorden van Beijing dat gerestaureerd is. Al deze historische monumenten herinneren aan de aloude glorie van het Rijk van het Midden.

Beijing is ook een moderne miljoenenstad waar het gezellig kuieren is door de volkse steegjes ten zuiden van de Qianmen Poort of door de muzelmaanse wijk. Een week Beijing is even ondergedompeld worden in een andere wereld waar het heerlijk vertoeven is. De taxi is een prima middel van vervoer, maar een verkenningstocht per fiets is een absolute aanrader. Laat je heerlijk meedrijven op de zee van fietsers over de Chang’an Avenue, voor de Verboden Stad langs.
Op de fiets kun je een goed beeld krijgen van de stad. Fiets hiervoor bijvoorbeeld door de oude wijken van de stad (die noemen ze Hutongs) met hun karakteristieke hofjeswoningen of ga voor inkopen naar de Zijdemarkt of de antiekbuurt bij Qianmen.

Historische plekIn Beijing zijn genoeg historische plaatsen te vinden. Een klein opsomminkje.

Het centrum van de stad is de Verboden Stad. Hier was vroeger de residentie van de Ming en Qing keizers. Verder is er een museum en een park. Tiananmen Square, de langste hoofdstraat ter wereld, is hier ook te vinden.

Op het grote Tiananmen Plein staat het Mausoleum van Mao, de bejubelde en verguisde leider van de Volksrepubliek.

Heb je iets met tempels dan moet je de volgende eens gaan bekijken.
De Tempel van de Hemel dateert uit de 15e eeuw en hier kwam de keizer vroeger bidden voor een goede oogst. Het hele complex bestaat uit verschillende gebouwen die elk een eigen doel hadden en is geheelomgeven door een mooi groot park.  
De Tempel van de Hemel is gebouwd in de 15de eeuw en vormt samen met de Chinees/ Tibetaanse Lama Tempel unieke locatie om te bewonderen. Buiten de stad bevinden zich verder nog de Grote Muur, de Ming Tombes en het Zomerpaleis.

De Drumtoren is een hele hoge toren, waar ze vroeger bij zonsopgang en zonsondergang op de drum werd geslagen, zodat het in heel Beijing te horen was. Je kunt hem ook beklimmen. Het is wel even 65 treden naar boven klimmen, maar het uitzicht is zeker de moeite waard. In de verte zie je de hoogbouw van de stad en vlak onder je zie je een sloppenwijk…het contrast dat heel groot te noemen is.

NatuurChina heeft aan bijna alle zijden natuurlijke grenzen; in het oosten verschillende zeeën, die overgaan in de Grote of Stille  Oceaan, in het zuiden enorme bergketens en dicht tropisch regenwoud, in het westen hoge plateaus en bergketens en in het noorden uitgestrekte woestijnen en de wouden van Siberië.
Over het algemeen kent het Chinese landschap een sterk reliëf.  
SeizoeninfoChina kent een kort voor- en najaar en heeft relatief lange zomers en winters. Er heerst een landklimaat: de zomer is warm en vochtig, de winter koud en droog. Eind oktober begint het weer af te koelen, waarna je in november tot en met maart moet rekenen op droge vorst met een gure wind. Begin april doe je er goed aan een jas of trui mee te nemen! Vanaf mei tot en met het begin van oktober heb je genoeg aan zomerkleding. Da's ook weer fijn.
WinterseizoenNovember tot en met maart.
ZomerseizoenMei tot en met oktober.
UitgaanstipsBeijing betekent ook proeven.
’s Avonds nodigen de straatrestaurantjes uit tot het proeven van gerechten uit verschillende regio's van China en natuurlijk ontbreekt de beroemde Beijing-eend niet op het menu.

Denk je aan China, dan hoort thee daar ook bij. Daarom moet je in een klein tentje echt eens typische Chinese thee gaan drinken!!

Beijing zelf een is een moderne stad geworden waar de modernisering van China in al zijn vormen zichtbaar is, compleet met een ‘Hard Rock Café’, luxe winkelcentra en fastfood restaurants. Was ooit het Beijing hotel het enige hoge gebouw in de stad, nu wordt de bezoeker overweldigd door een bijna Amerikaanse skyline van wolkenkrabbers en fly-over wegen.

Recreatie & diversenDe verschillende religies hebben feestdagen die uitbundig gevbierd worden. De volgende dagen kunnen door bijvoorbeeld optochten onmogeljikl aan je voorbij gaan:

(Het is even tellen en maankalenders erbij halen, maar toch leuk om een keer mee te maken zijn feestdagen die gerelateerd zijn aan de maanstanden.)

De eerste dag van het nieuwe maanjaar is het Chinese nieuwjaar en op de vijftiende dag van het nieuwe vieren ze het maanjaarlantaarnfestival. De vijfde dag van de vijfde maanmaand houden ze een drakenbootfestival. Op de vijftiende dag van de achtste maanmaand : maanfestival

Aangezien China een communistisch land is, hebben ze ook feestdagen die ter ere van het volk zijn, zoals bijvoorbeeld de dag van de arbeid (1 mei),jeugddag (4 mei), kinderdag (1 juni), partijdag (1 juli) en legerdag (1 augustus). De nationale feestdag is 1 oktober, waarop men de oprichtings van de Volksrepubliek China viert.

Communicatie infoVeel hotels in Beijing beschikken over IDD (international direct dialing). Dit betekent dat je rechtstreeks toegang tot Nederland heeft als je via een buitenlijn en de internationale toegangscode +31 draait. Bedenk wel dat je vervolgens een duur hoteltarief betaalt voor de gebelde tijd met een minimum van 3 minuten.
Daarom is het aan te bevelen dat je een Scopekaart gebruikt die je desgewenst nog op Schiphol kunt regelen. Voor het gebruik van die kaart bel je in China via een lokale lijn 10831 waarna je rechtstreeks verbonden bent met de PTT in Nederland. Na identificatie van kaart en de bijbehorende code word je op basis van het normale tarief doorverbonden. (De kosten zie je later op de telefoonrekening thuis.)

De fax is in China ook volledig ingeburgerd en nog altijd de handigste vorm van communicatie bij het ontvangen van berichten uit Nederland. Vrijwel alle hotels beschikken over dergelijke communicatiemiddelen, al zul je zelf bij de businesscentra moeten checken of er een bericht is.

E-mail is de nieuwe opkomende communicatie mogelijkheid die interessant is vanwege de lage kosten bij het verzenden van veel tekst. Het personeel heeft alleen soms nog moeite met de bediening van de computers, want vaak blijkt het niet goed geïnstalleerd te zijn (terwijl je toch anders zou denken...). Informeer bij de businesscentra in de hotels of ze mail kunnen verzorgen (in het Chinees noemen ze dit 'dianzi youjian').

Internet cafeA11 Xiang Jun Gei Li Dong Sanhuan Rd. Chao Yang District
PostkantoorVaak in hotels aanwezig!

Bestemming Rondreis China in China
Info Rondreis China
rondreisHoewel de fiets in China net als bij ons een bijzonder populair vervoermiddel is, kun je voor een rondreis door dit land beter de trein of het vliegtuig nemen. China heeft immers een oppervlakte van ruim 9,5 miljoen km2, oftewel het is 230 keer zo groot als Nederland. Het onmetelijke land herbergt eenvijfde van de totale wereldbevolking.

Bestemming Shanghai in China
Info Shanghai
Shanghai ChinaDe levendige havenstad Shanghai is het hart van China. De stad ontstond als koloniale vrijhaven, en de invloeden uit de verschillende landen zijn nog steeds aanwezig. Dit is bijvoorbeeld heel duidelijk te zien aan de architectuur.

Shanghai is een bruisende stad van de moderne jongerencultuur waar oud, jong en nieuw naast elkaar bestaan.Shanghai is de modernste stad van China en is met haar 14 miljoen inwoners één van de grootste steden ter wereld.
Aan de westzijde van de Huangpu-rivier ligt de traditionele Chinese binnenstad terwijl aan de oostzijde de torens van het modern Pudong-district verrijzen.
In Shanghai is het het duidelijkste zichtbaar dat China op de drempel van een nieuw millennium staat.

Shanghai kreeg haar bekendheid vooral in de eerste helft van deze eeuw, toen deze vrijhaven 'het Parijs van het Oosten' werd genoemd. Aan die tijd herinneren nog de Westerse gebouwen in het centrum en langs de Bund. Aan de andere kant van de rivier verrijst Pudong, het nieuwe Shanghai.

Historische plekDe meer traditionele kant van Shanghai vind je in de Longmen Tempel, de Jaden Boeddha Tempel of in de oude Chinese wijk met zijn nauwe steegjes en de mooie Yu-tuin.
Maar op Nanjing Lu zie je hoe modern en cultureel divers Shanghai is. Op het Volksplein staat het recent geopende Shanghai Museum, zonder meer een aanrader.

Communicatie
Vanuit veel hotels in grote steden als Beijing, Shanghai, Xi'an en Guilin kun je rechtstreeks (dat wil zeggen zonder tussenkomst van een lokale operator) internationaal bellen. Je kunt ook van een GSM-telefoon gebruik maken via het Chinese net.
Internationale landen code86
NL. Ambassade ter plaatseLiangmahe Nanlu 4
100600 Beijing
Tel.: 00-86-10-65321131
Fax: 00 86-10-65324689
E-mail: nlgovpek@iuol.cn.net

Openingstijden: ma t/m vr van 8.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 17.30 uur.

Ambassade Nederland2517 JX Den Haag
Adriaan Goekooplaan 7
Tel.: 070-3065063

Openingstijden: ma t/m vr van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

Toeristenbureau in Nederland023-5731252
Internet sitewww.china.com

Cultuur
Officieel, dus volgens de communistische regering van China, is de bevolking atheïstisch. In werkelijkheid zijn er christenen, boeddhisten, confusianisten, taoïsten en moslims.
Feestdagenjanuari/februari: Chinees Nieuwjaar
8 maart: Internationale vrouwendag
1 mei: Dag van de Arbeid
4 mei: Feest van de Chinese jeugd
1 juli: Stichting van de Communistische partij van China
september: Maanfestival (midherfstfestival)
1 oktober: Nationale feestdag
Vaste gebruiken en gewoontenChinezen hebben de gewoonte zich nederig op te stellen.
Verder is levensvisie en het dagelijks leven met elkaar verweven. In de parken doen mensen hun tai chi oefeningen, terwijl anderen er met hun kind lopen te showen.
Als er bij het eten veel geboerd wordt, laat men weten dat het goed smaakt!

Eten en drinken
De Chinezen eten natuurlijk met stokjes, maar je kunt vaak wel om bestek vragen. Voor niet al te veel geld kun je goed eten. Je bent per persoon rond de tien Euro kwijt voor een maaltijd. Chinezen zijn meesters in het klaarmaken van bijzonder eten. Groente, kip, vlees, eieren, vis, alles vind je terug in de gerechten (soms zelfs katten). Vaak wordt het gegeten met rijst of als noodles verpakt. Door de Chinezen wordt vaak thee gedronken bij het eten, maar wijn, bier en frisdanken zijn ook te krijgen.
Een spreekwoord zegt dat 'een Chinees alles eet wat vliegt, behalve een vliegtuig en alles eet dat poten heeft, behalve een tafel'. Het resultaat van het feit dat men in de ook wat karige periodes voldoende voedsel moest vinden om de bevolking te voeden. Men kan met eenvoudige middelen en ingrediënten de meest fantastische maaltijden bereiden.
De kwaliteit van het voedsel is over het algemeen goed, zelfs in de kleinste restaurants. Doordat de ingrediënten in hete olie (en in een wok) worden bereid, zullen toeristen nauwelijks ziek worden van het eten, mits er maar voldoende rijst bij wordt geconsumeerd om maag en darmen de wat vettere hapjes zonder problemen te laten verwerken.
Meer zul je moeten wennen aan de Chinese tafelmanieren, zoals het laten van stevige boeren om aan te geven dat het goed gesmaakt heeft en het luidruchtig opslurpen van allerlei gerechten. De Chinees eet nooit a la carte, maar bestelt zo veel schotels als er mensen aan tafel komen zitten. Je kunt van alle schotels steeds een beetje in je kommetje scheppen. Om de gaatjes aan het einde van de maaltijd te vullen, wordt soep geserveerd.
Specialiteiten
FooiChinezen verwachten over het algemeen geen fooi.

Geld
'Renminbi' is de officiele naam van het Chinese geld. De munteenheid is yuan, ook wel 'kuai' genoemd, waarvan briefjes zijn met de volgende waarden: 100, 50, 10, 2 en 1 yuan. Eén yuan is 10 jiao (of 'mao'), en die wordt weer onderverdeeld in 10 fen.
Je kunt in China als toerist ook terecht met Amerikaanse dollars en Euro´s. Tip: US Dollars zijn beslist niet meer nodig. Dit geeft alleen maar wisselkoers verlies. De Euro is volledig geaccepteerd.

Het is overal mogelijk om te pinnen. Voor de zekerheid kunt u een creditcard (m.n. Visa en Mastercard) mee te nemen. Hiermee kunt u bij de banken cash geld opnemen en uiteraard kan men hiermee rechtstreeks betalen bij toeristische winkels en in de hotels. Overgebleven Yuans kunt u op de luchthaven weer terug wisselen.

Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.
MunteenheidYuan, onderverdeeld in 10 jiao.
Openingstijden bankenMaandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

Gezondheid
Niet verplicht maar wel aan te raden zijn vaccinaties tegen DTP, tyfus en gammaglobuline. Ook wordt aangeraden om malariatabletten te slikken.

Grensformaliteiten
Het is verstandig om voor je vertrek informatie op te vragen over de douanebepalingen. Deze worden regelmatig gewijzigd. Belangrijk om te weten is dat je aan de autoriteiten toestemming moet vragen om spullen uit het land mee te nemen die 100 jaar of ouder zijn.
De luchthavenbelasting bedraagt in China 10 Euro.
VisumEen visum is nodig.
PaspoortJe moet een paspoort hebben dat na vertrek uit China nog 6 maanden geldig is.

Infrastructuur
Door de grote afstanden is het aan te raden om per vliegtuig te reizen. Tickets zijn als je op tijd boekt vrij goed te verkrijgen.
De trein is het meest gebruikte transportmiddel van China. De belangrijkste spoorverbindingen zijn van Beijing naar Guangzhou, Shanghai, Harbin, Chengdu en Urumqi.
Op bijna alle hoofdrivieren vind je veerdiensten. Tussen Hong Kong en het vasteland varen geregeld boten. Net als tussen de grote kustplaatsen.
In de grote steden zijn taxi's volop te krijgen. Op de zijkant van de taxi’s in Beijing, Xi'an, Shanghai en Guangzhou staat het kilometertarief aangegeven.
In Beijing en Shanghai is de metro een snelle vorm van openbaar vervoer. Een goedkope en relaxte manier is het huren van een fiets, maar je kunt je natuurlijk ook rond laten rijden in een fiets-riksja.

Weer en klimaat
In een groot land als China zijn verschillende klimaten aanwezig. In het noordoostelijke deel en centraal China zijn de zomers heet en de winters koud met veel zand- en stofstormen.
Het zuidoostelijk deel heeft een tropisch klimaat en heeft een regenperiode in de zomer.
De kustregio heeft een zeeklimaat met in verhouding meer regen in de zomer. Van juli tot oktober kunnen hier tropische cyclonen voorkomen.
Tibet en Qinghai hebben een bergklimaat, met strenge winters en matig warme zomers, terwijl in de woestijn en steppegebieden van Xinjiang en Binnen Mongolië het verschil tussen dag (zeer heet) en nacht (koud) groot is. Hier valt ook minder regen.
KlimaattypeBerg-, woestijn, continentaal- en subtropisch.
RegenSeizoenIn de zomer, door de moesson.
Beste periode om land te bezoekenOktober.
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp