TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenLanden informatie Kenia, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Diani Beach,  Rondreis, 

Klik hier voor ons reisaanbod Kenia.

Info over Kenia
Algemeen
KeniaKenia staat bekend als één van de meest 'westerse' Afrikaanse landen. De hoofdstad Nairobi heeft inderdaad vele hoge gebouwen en is een echte wereldstad met bewoners en bezoekers die overal vandaan komen. Ondanks dit, weet je dat je in Afrika bent. Matatus (beschilderde busjes) en gammele taxi's rijden over de drukke wegen, overal wordt Swahili gesproken, de zon is intens en tussen de westers geklede mensen lopen vrouwen gewikkeld in 'kangas'. Op de City Market kun je naast moderne huishoudelijke apparaten exotische vruchten en Afrikaanse kunstwerken kopen. Kenia heeft van oudsher aantrekkingskracht uitgeoefend op stammen uit verschillende delen van Afrika. Vanaf de Indische Oceaan kwamen handelsbeluste Arabieren, waardoor langs de kust een aantal steden zijn ontstaan met islamitische invloeden. Onder andere de stad Lamu was een belangrijke handelsplaats voor specerijen, zijde en parfums en is nog steeds door de islam gekenmerkt. Nadat een treinspoor gelegd was van Uganda tot Mombasa begonnen Britten in het begin van de twintigste eeuw Kenia te koloniseren. Deze Britse invasie heeft duidelijk ook 'n bepaalde invloed gehad. Nog steeds wonen vele 'Ex Pats' in koloniale stijl met Keniaanse bediening, bewakers en tropische tuinen in buitenwijken van Nairobi en langs de kust van de Indische Oceaan. De Britse invloed herken je ook in de trein van de Kenyan Railways die van Nairobi naar Mombasa rijdt. In de 'Rift Valley' zijn in 1967 de resten gevonden van wat de voorouder van eerste mens zou kunnen zijn: de Homo Habilis. Hier vormt de aarde een diepe kloof die zich vanaf het Baikalmeer in de Oekraïne tot Mozambique uitstrekt, een afstand van meer dan 5000 km. Deze kloof is in Kenia zo diep en breed dat je hem zelfs vanuit het heelal goed kunt zien. In de 'Great Rift Valley' liggen Nakuru Lake, Lake Bogoria, Lake Baringo en Lake Naivasha, meren die bewoond worden door talrijke vogels, antilopen en zelfs nijlpaarden. Rond Lake Naivasha is de bodem erg vruchtbaar. Hier worden fruit en groente gekweekt en liggen de Keniaanse wijngaarden. Nergens in Afrika is de natuur zo veelzijdig als in het natuurpark Masai Mara, ongeveer vijf uur rijden vanaf Nairobi. Ieder jaar vindt hier ook de trek van een miljoen wilde dieren plaats die in hun zoektocht naar nieuwe weidegronden honderden kilometers afleggen. Wie ook Amboseli (in de achtergrond Kilimanjaro!) en Tsavo (olifanten!) bezoekt kan het gevoel hebben in een film te zitten. Het is bijna onwerkelijk om een neushoorn in de verte te zien of een leeuwen 'tribe' in de zon voor je auto te kunnen bekijken.
HoofdstadNairobi
Oppervlakte582.645 km2
Hoogste punt5.199 m (Mt Kenya)
Aantal inwoners28,2 miljoen
VoertaalEngels en Swahili
Talen die ook gesproken wordenKikuyu, Luo en nog een aantal inheemse talen.
Elektriciteit240 V, adapter nodig voor stekkers
Tijdverschil1 uur vroeger

Bestemming Diani Beach in Kenia
Info Diani Beach
Diani Beach KeniaDiani Beach is zo'n strand dat op elk kaartje met onderschrift 'tropisch paradijs' zou kunnen staan. Toch is Diani ook één van de meest toeristische en ontwikkelde delen van de Keniaanse kust. Je kunt er verblijven in afgeschermde hotels met zwembad en westerse voorzieningen. Hier vind je groepen Duitsers, Italianen en Nederlanders die hun verblijf aan het strand combineren met één of meer safari's. Diani is snel en makkelijk met bus, matatu of taxi te bereiken vanaf Mombasa. Diani Beach loopt ten noorden van Mombasa van Nyali tot Mtwapa (Watamu en Malindi). Het strand hierna is bijna volledig ongerept met weinig meer dan zon, zand en de zee. Deze Keniaanse stranden hebben wat duiken betreft een zeer prettige bijkomstigheid, want één van de mooiste koraalriffen van de wereld (in de top drie met the Great barrier Reef, Australië en de Rode Zee, Egypte) is vanaf de kustlijn gemakkelijk te bereiken. Ongeveer drie kwartier rijden ten zuiden van Diani vind je de 'Shimba Hills National Reserve' waar je een glimp kunt opvangen van luipaarden, olifanten, antilopen, vogels, enz. Als je je tocht verder naar het zuiden voortzet, in de richting van Shimoni, kun je vanaf een eiland zelfs spelende dolfijnen bewonderen.
StrandPalmbomen, brede vlakke zandvlakte en een rif waar je met eb naartoe kunt lopen. Door de aanwezigheid van het rif is het water bij het strand aanmerkelijk rustig en op vele plaatsen ondiep.
SeizoeninfoHoud rekening met het feit dat het aan de Keniaanse kust warm en benauwd kan zijn, maar dat vlakbij de zee de wind meestal waait hetgeen voor wat verlichting zorgt. Vooral tijdens 'the long rains', (maart-april-mei) kan het aan de kust minder aangenaam zijn omdat de luchtvochtigheid bij elke regenval toeneemt. Het zicht onderwater is het hele jaar door goed maar 's winters beter dan 's zomers.
Gem. temperatuur zomer32 graden
Gem. temperatuur winter32 graden
Uitgaanstips'Ali Barbours Cave Restaurant' is een perfecte plek voor lekker eten.
Communicatie infoThe Mombasa Coast Tourist Association

P. O. BOX 995996, Mombasa, Kenia.

Tel: ** 254 11 225428 of **254 11 311231 Open ma/vrij 08.00 - 12.00 en 14.00 - 16.30 en zat/zon 08.00 - 12.00

E-mail: mcta@africaonline.co.ke

Internet site

Bestemming Rondreis Kenia in Kenia
Info Rondreis Kenia
Rondreis KeniaHet afwisselende landschap en de grote aantallen verschillende dieren die je normaal alleen in een dierentuin kan zien, in combinatie met een redelijk tot goede infrastructuur zorgen ervoor dat je in Kenia eigenlijk verplicht bent om 'op safari' te gaan. Nét buiten de stad Nairobi vind je al een national park waar o.a. zebra's, gnoes, giraffen, luipaarden, bavianen en talloze vogels leven. Met in de achtergrond de hoge gebouwen van de stad kun je de dieren bewonderen vanuit een auto. Vanuit de hoofdstad en de kustplaats Mombasa is het trouwens gemakkelijk om een lange of korte safaritrip te boeken met gespecialiseerde bedrijven, vaak kun je al vantevoren vanuit Nederland aangeven dat je op safari wilt. Wie meegaat met zo'n trip wordt vervoerd in minibusjes, of in een enkel geval een vrachtwagen, en begeleid door tenminste één gids. Als de reis langer duurt dan één dag, waarschijnlijk ook door een kok en een bewaker. Afhankelijk van het luxe-niveau van de safari overnacht je in tenten of in simpele hutten tot prachtige lodges. Een zeer groot voordeel van zo'n reis is dat je je eigenlijk alleen maar bezig hoeft te houden met kijken. Kijken naar bijvoorbeeld leeuwen, gazelles, nijlpaarden, neushoorns, olifanten, struisvogels, pelikanen, enz, zoveel dieren dat je je in een documentaire van National Geographic waant. Je gids weet de beste tijd en plekken om het mooiste natuur en de verschillende wilde dieren te zien, er wordt voor je gekookt en je zult gegarandeerd niet verdwalen
Wie liever iets minder georganiseerd zijn of haar gang gaat, kan in een gehuurde auto een safari uitstippelen. Het is dan absoluut aan te raden dat je in het bezit bent van goede gegevens en dat je je strict houdt aan de regels die gelden in de nationale parken. Je moet altijd intekenen als je naar binnen gaat en uittekenen wanneer je het gebied verlaat, zodat de 'rangers' weten waar je bent. Wil je het park rond Mt. Kenia bewandelen of een tochtje wagen naar de top, dan moet je dat doen in het gezelschap van een gids.
Je kunt met de bus, de trein per vliegtuig of met een zogenaamde 'matatu' (minibusje) reizen. Van deze opties zijn vliegtuig en trein het veiligst, maar met de bus of in een 'matatu' kun je meer van de omgeving en de lokale bevolking zien.
De treinreis van Nairobi naar Mombasa is een zeer bijzondere ervaring en wat ons betreft dé manier om naar de kust te reizen. 's Avonds wordt het diner op zilveren schalen door obers in het wit geserveerd.'s Ochtends word je wakker en zie je het uitgestrekte groene Afrikaanse landschap, niet onbewoond, maar versierd met hutjes. Kinderen zwaaien enthousiast en lachend naar de trein. Het contrast met Nairobi is meteen zichtbaar.

Communicatie
Kenia heeft een modern telecommunicatienet.
Internationale landen code 254
NL. Ambassade ter plaatse Uchumi House Nkrumah Avenue Nairobi Tel.: 00-254-2-227111
Ambassade Nederland 070-3504215
Collect call nr. naar NL Via de lokale operator.
Internet site www.africaonline.co.ke

Cultuur
De Keniaanse bevolking (zo'n 28 miljoen mensen) is voor het grootste deel Afrikaans, met een klein aantal (invloedrijke) Aziaten, Arabieren en Europeanen. Met meer dan 70 verschillende stammen die bij elkaar wonen is het moeilijk om duidelijke verschillen aan te geven. Ook zijn westerse invloeden sterk waardoor traditionele waarden langzaam maar zeker lijken te vervagen. Wel blijft de stam waartoe je behoort heel belangrijk voor de meeste Afrikaanse Kenianen. Politieagenten kunnen de neiging hebben om je (zomaar!) aan te houden en van je te verwachten dat je - als rijke westerling - 'chai' (letterlijk 'thee') aan ze geeft. Bij overhandiging van KSH 100 (±ƒ 3,50) laten ze je weer gaan. Het heeft niet zoveel zin om met de politie een discussie aan te gaan.
ReligieKatholiek(28%), protestant(26%), islamitisch(6%).
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag 1 mei: Dag van de Arbeid 12 December: Onafhankelijkheidsdag 25 en 26 December: Kerstmis En verder de belangrijkste christelijke en islamitische feestdagen.

Eten en drinken
Kenia heeft een voortreffelijke internationale en lokale keuken. In safari lodges wordt meestal een groot buffet gepresenteerd. De kuststreek staat bekend om tropisch fruit en zeevruchten. Veel restaurants zijn gespecialiseerd in Arabische en Indische gerechten, maar je kunt ook westerse snacks en zelfs exotisch wildvlees (zebra en krokodil!) eten. Als je geen zin hebt om uit eten te gaan zul je in de winkels geen probleem hebben om 'bekende' producten te vinden. Wel zijn alle dingen die geïmporteerd worden veel duurder dan de nationale producten.
SpecialiteitenIn Kenia wordt veel verbouwd en gevangen. Je kunt je dus tegoed doen aan Keniaanse koffie, thee, bier ('tusker', héél lekker), wijn, papaya's, mango's, tomaten en vingerbananen. Uit de Indische Oceaan komen zeer veel verschillende soorten vis. Kreeft is zeer betaalbaar en verser dan vers te verkrijgen van vissers die aan het strand direct hun vangst verkopen. In een aantal restaurants wordt voor toeristen exotisch wildvlees geserveerd. Het nationaal gerecht is 'sukumu wiki' (een spinazie-achtige groente), 'ugali' (maismeel, gekookt tot een stevige pap) met een beetje vlees en jus. Dit hoor je met de handen te eten.
FooiIn de meeste hotels en restaurants is fooi officieel al inbegrepen, toch is een (extra) fooi voor bijna elke prestatie gebruikelijk. Je moet altijd in een bar fooi geven en aan een (safari)gids.

Geld
Je mag Keniaanse shillings tegenwoordig (tot een bedrag van 100.000) in- of uitvoeren. Beter is het om gebruik te maken van je bankpas, creditcard of reischeques en zo weinig mogelijk contant geld en waardevolle spullen bij je te hebben. Vooral in Nairobi en de omgeving van Mombasa is het gewoon stom om veel bij je te hebben. Hier kan het voorkomen dat je zelfs overdag overvallen wordt als je je te opzichtig en 'rijk' gedraagt. Wie echter een beetje uitkijkt en nadenkt hoeft zich weinig zorgen te maken.
MunteenheidKeniaanse shilling, onderverdeeld in 100 cents.
Openingstijden bankenIn Nairobi, Mombasa en andere belangrijke centra in Kenia hebben banken een wisselkantoor. De openingsuren zijn van maandag tot en met vrijdag, van 09.00 tot 14.00 uur. In Nairobi is de Barclays Bank op de internationale luchthaven 24 uur per dag geopend. Je kunt bij alle banken reischeques inwisselen voor Keniaanse shillings.

Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. De GGD beschikt over de meest recente informatie omtrent de nodige voorzorgsmaatregelen. Wij raden je aan om geruime tijd vóórdat je naar Kenya vertrekt te bellen om te informeren. Malaria kan wel een probleem zijn in bepaalde gebieden, met name rond Mombasa en het Victoriameer waar het heet en vochtig is. Het algemene advies luidt: neem twee weken vóór je vertrek en tot twee weken na je thuiskomst een preventief middel in en slaap onder een klamboe. Malaria is een gevaarlijke, vervelende ziekte die door westerse toeristen veel te gemakkelijk wordt onderschat. In principe komt leidingwater uit waterzuiveringsinstallaties, dus kun je het drinken. Toch krijgen gasten die in hotels verblijven voor de zekerheid gefiltreerd water. Zelf raden wij je dan ook aan om gebottled water te drinken. Zwem niet in meren en rivieren en drink dit water absoluut niet.
In je toilettasZonnebrandcrème, want in Kenia schijnt de zon van de evenaar!
WaterDrink niet uit rivieren of de zee.
EtenWas en schil fruit en groente zorgvuldig.

Grensformaliteiten
Elke bezoeker moet een visum hebben om Kenia binnen te mogen, tenzij je alleen op doorreis bent en de papieren hebt die dit aan kunnen tonen.
Wil je langer in Kenia verblijven dan moet je tenminste drie maanden vóór binnenkomst in Kenia een aanvraag indienen aan de Keniaanse ambassade (ongeveer Euro 50,- + 2 pasfoto's). Veel reizigers beginnen hun Afrika-trip in Kenia en vragen hier de visa aan die ze voor andere Afrikaanse landen nodig zullen hebben. Je kunt een redelijke hoeveelheid (persoonlijke) bezittingen vrij invoeren maar in sommige gevallen moet je een borg afgeven. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor video-uitrusting en muziekinstrumenten. De Kenianen willen zeker weten dat alles wat je invoert ook weer mee teruggenomen wordt.
VisumJe hebt een visum nodig.
PaspoortHet paspoort moet langer dan 6 maanden geldig zijn.

Weer en klimaat
De evenaar deelt Kenia in tweeën met als gevolg dat het hele jaar door de zon opkomt rond 06.00 uur en ondergaat rond 18.00 uur. Omdat het land geografisch gezien zeer uiteenlopend is zul je te maken krijgen met verschillende mini-klimaten. Overdag stijgt de temperatuur in de omgeving van Nairobi zelden boven 27 graden, 's nachts koelt het af tot 10 graden. Aan de kust kan het warmer zijn met een zeer hoge luchtvochtigheid, hoewel hier de zee vaak voor een aangename bries zorgt. Rondom Mt Kenya kun je van een tropisch regenwoud naar sneeuw trekken, in de wildparken sta je op droge steppen waar het gras en de planten vergeeld zijn. De meeste regen valt tijdens twee regenseizoenen in maart-mei ('the long rains') en in oktober-november (the 'short rains'). Vaak zijn dit korte maar hevige buien. Tijdens de regentijd kan het af en toe lastig zijn om te reizen. Sommige wegen in de wildparken kunnen onbegaanbaar worden. Toch beginnen ook de dagen in het regenseizoen met strakblauwe lucht en warme zonnestralen, omdat de regen normaal 's middags valt, tijdens korte, heftige buien. Na 'the long rains' is het landschap schitterend groen, alles wordt langzaam kaler naarmate de zomermaanden verstrijken.
Gem. temp. zomer27 graden (Nairobi), het hele jaar door.
Zomer / WinterKenia kent geen winter, wel twee regenseizoenen.
Beste periode om land te bezoekenMidden mei/juni en december/januari.
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp