TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenLanden informatie Kaapverdië, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat Boavista,  Fogo,  Ilha do Sal/Santiago,  Sao Nicolau,  Sao Vicente.

Info over KaapverdiŽ
Algemeen
KaapverdiëKaapverdiŽ ligt 645 kilometer voor de kust van Senegal en bestaat uit negen bewoonde en acht kleinere onbewoonde eilanden. Het is een van de kleinste en armste landen van Afrika. Ondanks buitenlandse investeringen is het massatoerisme op de eilanden nooit echt van de grond gekomen. De Portugezen koloniseerden de (toen nog onbewoonde) archipel eind vijftiende eeuw en gebruikten het als doorvoerhaven voor hun Afrikaanse slaven. Sinds 1975 is KaapverdiŽ onafhankelijk en in 1992 werd het eindelijk een parlementaire democratie. Vanwege de slechte economische situatie hebben veel Kaapverdianen hun heil elders gezocht. In 1990 leefde 70 procent van hen in het buitenland.
HoofdstadPraia
Oppervlakte4.033 km2
Hoogste punt2.829 m (Pico do Cano, Fogo)
Aantal inwoners399.857
VoertaalPortugees
Talen die ook gesproken wordenCrioulo, Engels en Frans.
Elektriciteit220 V
Tijdverschil2 uur vroeger

Bestemming Boavista in KaapverdiŽ
Info Boavista
BoavistaBoavista is een heel landelijk eiland met slechts 3500 inwoners. Het is het meest oostelijk gelegen eiland van de archipel en ligt dus het dichtst bij het Afrikaanse continent. De naam van het eiland komt van de zeevaarders. 'Goed zicht, kapitein!'...'Boa Vista!'. Pico d'Estancia, 390 meters hoog, is het hoogste punt van dit verder vrij vlakke eiland.
Historische plekPovoaÁ„o Velha werd gesticht door Engelsen die zout gingen winnen. Hierna kwamen ook andere industrieŽn op gang, zoals keramiek en weverijen. Sindsdien is het uitgegroeid tot een belangrijk cultureel centrum. Duque de BraganÁa Fort werd gebouwd om het eiland te beschermen tegen piraten.
StrandVerspreid over dit eiland liggen zandduinen, die het een uiterlijk van een maanlandschap geven. Er is 55 kilometer wit zandstrand en samen met de palmbomen en het blauwgroene zeewater is het een droom. Curralinho staat bekend als het beste strand van heel KaapverdiŽ.
Gem. temperatuur zomer20 tot 29 graden
Gem. temperatuur winter20 tot 29 graden
Gem. temperatuur water20 tot 27 graden
UitgaanstipsOp dit rustige eiland vind je de meeste bedrijvigheid in het havenplaatsje Sal Rei. Helaas zijn er weinig uitgaansplekken. Wel is er 's zomers vaak live-muziek in restaurant Esplanade. Op dit eiland is de 'morna' ontstaan, warme en exotische Kaapverdiaanse muziek.
WatersportJe kunt hier prima windsurfen, snorkelen en vissen. Boavista staat bekend als het eiland van duinen en stranden.
Recreatie & diversenKatholieke feesten zoals driekoningen en carnaval worden goed gevierd. Verder wordt de bevrijding van de slaven feestelijk herdacht met een mis en processies.
Internet sitewww.caboverde.com/ilhas

Bestemming Fogo in KaapverdiŽ
Info Fogo
FogoFogo is een eilandje ten westen van Santiago. Het heeft een vulkaan van 2829 meter hoog, wat meteen de grootste attractie van het eiland is en eigenlijk van de hele archipel. Heel soms is er een eruptie. Zijn naam heeft Fogo te danken aan deze vulkaan. Fogo betekent immers 'vuur'.
Historische plekHet historische centrum van de stad Sao Filipe heeft lange lanen en prettige pleinen. Er staan hier gebouwen die nog herinneren aan de tijd van de slavernij.
StrandTen noorden van Sao Filipe ligt een schitterend zwart strand van lavazand. Er zijn een aantal grotten en riffen.
NatuurIn Cha das Caldeiras, op de westhelling van de vulkaan, ligt het mooie park Monte Velho. Hier staat een aantal enorme bomen, die raar contrasteren met het voor de rest vrij kale landschap. De vulkaan moet ooit een hoogte van 3500 meter hebben gehad. Hij was actief tot in de achttiende eeuw. Hťťl soms maakt hij z'n aanwezigheid even duidelijk. De laatste eruptie was in 1995.
OutdoorDe omgeving van dit eiland nodigt uit tot een mountainbike-tocht of een flinke wandeling. Je kunt het jezelf ook wat moeilijker maken door een klim te maken naar de top van de vulkaan.
Recreatie & diversenHet grootste culturele festival van Fogo is het festival van 'Bandeira de Sao Filipe', dat onder meer bestaat uit dansen, een paardenrace, een kerkdienst en een processie. Het wordt gehouden in de laatste week van april en eindigt op 1 mei.
Internet sitewww.caboverde.com/ilhas/fogo

Bestemming Ilha do Sal/Santiago in KaapverdiŽ
Info Ilha do Sal/Santiago
Ilha do Sal/SantiagoHet eiland Sal was net als de andere eilanden oorspronkelijk vulkanisch, maar daarvan is weinig meer te zien. Het is nu nagenoeg vlak. Het hoogste punt is Monte Vermelho, maar liefst 406 meter 'hoog'. De naam Sal heeft het eiland te danken aan een lagune waar zout gevonden werd. De lagune Pedra do Lume ligt in een oude krater. Tot er zout gevonden werd, was Sal eigenlijk onbewoond. Het werd door de bewoners van het buureiland Boavista gebruikt als graasweide voor de dieren.
Santiago is het grootste eiland van de groep. Het is het meest Afrikaanse eiland van KaapverdiŽ. De markten zijn kleurrijker en hopelijk maak je een van de festivals mee. Muziek speelt hierbij een grote rol. De hoofdstad Praia ligt in het zuiden.
Historische plekOp Santiago, ongeveer tien kilometer ten westen van Praia ligt de oude hoofdstad van KaapverdiŽ, Cidade Velha. Dit was de eerste stad die door de Portugezen werd gebouwd. Hier staat het oude fort Real de Sao Felipe. Het is wel even klimmen, maar dan heb je ook een mooi uitzicht.
StrandOp Sal komen vooral in de regio rond Santa Maria tegenwoordig veel toeristen. Mensen komen er natuurlijk vooral voor de mooie stranden en om aan watersport te doen.
De baai van Tarrafal op Santiago heeft een zandstrand. Er liggen kleine kleurige vissersbootjes. Het is een plek waar de plaatselijke bevolking ook graag komt om de vrije zondag te vieren. Praia heeft ook twee stranden: Praia Mar en Quebra-Canela, ten westen van het centrum van de stad.
NatuurDe meest pittoreske plek van Sal is Pedra do Lume, de krater van de vroegere vulkaan. In 1804 hebben ze een tunnel gemaakt om erin te kunnen komen. De krater ligt op zeeniveau en wordt, ondanks dat de zee een kilometer verderop ligt, steeds gevuld met zeewater. Buracona is een natuurlijk zwembad dat met vloed gevuld is en bij eb leegloopt.
Santiago is een bergachtig eiland met groene valleien en bananenplantages. In het noorden ligt de sprookjesachtige baai van Tarrafal. De uitzichten op het eiland zijn weids. Vooral vanaf het hoogste punt van het eiland, de top van de Santo Antonio. Vlakbij Assomada, in het dorpje Boa Entrada, kun je een boom zien met een gigantische omtrek.
Gem. temperatuur zomer20 tot 29 graden
Gem. temperatuur winter20 tot 29 graden
Gem. temperatuur water20 tot 27 graden
Uitgaanstips In Espargos en Santa Maria op Ilha do Sal moet je goed je best doen om geen restaurant, terras of discotheek te vinden.
De avonden op Santiago kun je lekker lang maken, met eten en stappen. Di Nos is dť nachtclub in Praia. Langs de stranden vind je veel bars en clubs, ook in Tarrafal.
WatersportDe zee is de grootste attractie van Sal. De toeristencomplexen van Santa Maria hebben veel faciliteiten om aan watersport te kunnen doen. Ook zijn er mogelijkheden om als beginner instructies te krijgen. Je kunt hier windsurfen, vissen en duiken.
OutdoorJe kunt een jeep huren om rond te trekken, maar ook fietsen zijn te huur.
Op het schitterende eiland Santiago met de mooie valleien en ruige rotsen kun je je lekker uitleven. Mountainbiken of een lange trektocht maken met 'n jeep of te voet, en dan 's avonds een etenje op een terras aan het strand!
Recreatie & diversenVoor mensen die van volleybal, basketbal of tennis houden zijn er in Santa Maria op Sal genoeg mogelijkheden. Voor een duik in zoet water kun je terecht in een van de vele zwembaden.
Internet sitewww.caboverde.com

Bestemming Sao Nicolau in KaapverdiŽ
Info Sao Nicolau
San NicolauHet eiland Sao Nicolau ligt in het noordelijke deel van de archipel. Het eiland werd ontdekt op 6 december 1461, maar was nog lange tijd onbewoond. In het midden van de zeventiende eeuw begonnen ze te bouwen aan het eerste dorp, Porto da Lapa. Omdat het eiland geregeld piraten op bezoek kreeg verhuisden de mensen naar het binnenland. Zo is Ribeira Brava ontstaan, een karakteristieke plaats met smalle straatjes en kleurige huizen. In de baai van Sao Jorge werd een fort gebouwd dat de piraten moest afweren.
Historische plekIn Ribeira de Prata is de Rocha Escrita, oftewel 'rots met inscriptie'. Op deze rots staan een aantal ondefinieerbare letters of woorden. Sommigen zeggen dat ze geschreven zijn door de eerste bewoners van het eiland, anderen beweren dat het de piraten zijn geweest dit ze erop gezet hebben.
StrandDichtbij Preguica is het strand van Gales. De stranden van Tarrafal zijn echt een bezoek waard. Ze bestaan uit zwart lavazand, dat zelfs een genezende werking schijnt te hebben.
NatuurHet bergachtige eiland is weliswaar kaal, maar het heeft wel veel vergezichten. Het vulkanische verleden van het eiland zie je terug in de Monte Gord (1304 meter), het hoogste punt van het eiland. Daar vandaan lopen twee bergketens: van noord naar zuid en van oost naar west. Ze eindigen in zee als steile kliffen. Veel valleien zijn smal en diep, behalve Vale de FajŠ. Deze is wijder en er wordt aan landbouw gedaan. Een leuke trip, met de auto of wandelend, is om vanuit het binnenland naar de kust te gaan, naar Caleijao. Je komt door een afwisselend landschap van valleien en plantages. Vanaf de vulkaan Caldeira (letterlijk 'kokende ketel') heb je een mooi uitzicht.
Gem. temperatuur zomer20 tot 29 graden
Gem. temperatuur winter20 tot 29 graden
Gem. temperatuur water20 tot 27 graden
WatersportVissen is een populaire bezigheid en het is goed mogelijk dat je een keer een 'big one' vangt, zoals een 'blue marlin' (een flinke jongen met speervormige snuit).
OutdoorJe kunt lekker trekken over dit eiland. Je zult af en toe flink moeten klimmen, maar het grandioze uitzicht beloont je keer op keer.
Recreatie & diversenPasen wordt met processies en wedstrijden gevierd in het dorpje Faja. Net als op Sao Vicente wordt carnaval enthousiast gevierd. De doop is heel belangrijk voor de inwoners van Sao Nicolau. 'Guarda cabeca' is een traditie en betekent letterlijk 'het babyhoofdje beschermen tegen de duivelse heksen'. Dit wordt gedaan op de zesde en zevende dag na de geboorte. Er wordt een hoop lawaai gemaakt en veel gegeten en gedronken.
Internet sitewww.caboverde.com/ilhas/s-nicol/guide-e.htm

Bestemming Sao Vicente in KaapverdiŽ
Info Sao Vicente
Sao VicenteSao Vicente is een klein eiland, maar bij het stadje Mindelo ligt de grootste haven van KaapverdiŽ. Mindelo heeft een boulevard met uitzicht op de haven. De sfeer op dit eiland is, in tegenstelling tot Santiago, Europees.
Historische plekWanneer je in Mindelo aankomt merk je direct de Europese invloed. In de straten staan historische panden die je bij wijze van spreken ook in Engeland kunt aantreffen. Ook staan er monumenten uit de koloniale tijd en er loopt een mooie avenue door deze stad.
StrandRedelijk in de buurt van het vliegveld ligt een goed strand: Sao Pedro.
NatuurMont Verde is het hoogste punt van dit vrij vlakke eiland. Een andere 'berg' is Monte Cara. Die heeft deze naam gekregen vanwege de sterke gelijkenis met een gezicht, wat vooral bij zonsopgang goed te zien is. Baia das Gatas, een erg mooie baai, ligt op tien minuten rijden van Mindelo. De stad Porto do Calhau kun je bereiken door het eiland te doorkruisen van oost naar west. De weg loopt tussen twee oude vulkanen door. De krater van een derde is goed te herkennen. Onderweg kom je langs grotten van Topim. Vlakbij is een strand.
Gem. temperatuur zomer20 tot 29 graden
Gem. temperatuur winter20 tot 29 graden
Gem. temperatuur water20 tot 27 graden
Uitgaanstips's Zomers zijn de discotheken op Sao Vicente iedere avond geopend. Uit de bars en clubs klinkt het swingende ritme van de lokale muziek.
WatersportAls je van windsurfen houdt moet je naar het strand van Sao Pedro. Hier komen de kampioenen geregeld surfen. De faciliteiten zijn dus goed. Er zijn ook goede zeilscholen.
OutdoorBiken en paardrijden zijn andere bezigheden die je op het eiland Sao Vicente kunt doen.
Recreatie & diversenHet festival van Baia das Gatas wordt gehouden in augustus wanneer het volle maan is. Dat voorspelt wat... Op het strand van Praia das Gatas beginnen een paar vrienden wat muziek te maken en de volgende ochtend is het uitgegroeid tot een groot muzikaal festival. Mindelo is een plek geworden waar veel zeilers even aanmeren. In de bars en cafťs zitten allerlei buitenlandse bezoekers elkaar sterke verhalen te vertellen over hun reis op zee. Carnaval wordt in Mindelo het heftigst gevierd. Het lijkt erg op de manier waarop de Portugezen hun feesten vieren, met kleurige optochten. Soms heeft het ook flink wat weg van een onvervalst Braziliaans carnaval. Een balletje slaan kun je op golfbaan met 18 holes. Ook dit heeft het eiland te danken aan de Engelse invloeden.
Telefoonnummer VVV00-238-316571
Internet sitewww.caboverde.com/ilhas/s-vicen/guide-e.htm

Communicatie
Openbare telefoons zijn te vinden bij de postkantoren (CTT). Deze zijn open van 8.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 17.30 uur.
Internationale landen code238
NL. Ambassade ter plaatseBevoegd is de ambassade in Senegal: B.P. 3262 Rue Kleber 37 Dakar Tel.: 00-221-8237071
Ambassade NederlandBurg. Patijnlaan 1930 2585 CB Den Haag Tel.: 070-3553651
Internet sitewww.caboverde.com

Cultuur
De bevolking van de Kaapverdische eilanden is ontstaan uit een mix van Portugese kolonisten en hun oorspronkelijke Afrikaanse slaven. Het land kent diverse muziekstijlen. Erg populair is bijvoorbeeld de 'funana'; swingende dansmuziek die vooral te horen is in de steden. Een stuk langzamer en melancholieker is de 'morna'; het nationale levenslied. Daarnaast kent het kleine landje een rijke literaire traditie. Vůůr de onafhankelijkheid in 1975 was bevrijding een belangrijk thema. Tegenwoordig wordt vooral veel geschreven over racisme en de massale emigratie. Hoewel sommige schrijvers nog altijd in de lokale creoolse taal schrijven, overheerst het Portugees.
ReligieKatholiek (96%), protestants
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag. 20 januari: Nationale Heldendag. 1 jmei: Dag van de Arbeid 1 juni: Jongerendag. 5 juli: Onafhankelijkheidsdag 15 augustus: 1 november: 25 december: Kerstmis

Eten en drinken
Het nationale gerecht van KaapverdiŽ is cachupa, een bonenschotel met maÔs en worst. Natuurlijk wordt hier ook veel vis gegeten, vers gevangen. Kip en vlees staan minder vaak op het menu. Pasteitjes met een pittige vulling worden de hele dag door gesnackt.

Geld
MunteenheidKaapverdische escudo (CVE) = 100 centavos
Openingstijden bankenMaandag t/m vrijdag van 8.00 tot 14.00 uur.

Gezondheid
Ziekenhuizen en apotheken zijn op alle eilanden aanwezig, dus er is altijd hulp aanwezig, mocht er iets gebeuren. Vaccinaties tegen geelzucht, hepatitis A & B en tyfus zijn niet verplicht maar wel aan te raden. Qua hygiŽne is KaapverdiŽ een stuk aangenamer dan de meeste landen op het Afrikaanse continent.

Grensformaliteiten
VisumVerplicht
PaspoortEen geldig paspoort.

Infrastructuur
Er is een netwerk van vluchten tussen de eilanden met TACV. Tussen de grote steden wordt bijna dagelijks gevlogen. Daarnaast kun je ook per boot islandhoppen. Taxi's zijn er niet veel en vaak erg duur. Je kunt het beste per bus over een eiland reizen. Op Santiago, Fogo, Sao Vicente en Sal kun je een auto huren.

Weer en klimaat
De eilanden staan bekend om de stevige winden. De eilanden worden in twee groepen verdeeld: de bovenwindse eilanden (Santo antao, Sao Vicente, Santa Luzia, Sao Nicolau, Sal en Bao Vista) en de benedenwindse eilanden (Maio, Santiago, Fogo en Brava). In augustus en september zijn er wat regenbuien, waardoor het er beter uit te houden is dan in de droge tijd.
KlimaattypeTropisch maritiem
Gem. temp. zomer26 graden
Gem. temp. winter23 graden
Gem. neerslag in mm.206 mm
RegenSeizoenVan augustus tot oktober
Beste periode om land te bezoekenVan augustus tot oktober
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp