TravelSource.nl Logo 
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp
Landeninformatie :
Afrika
Azië
Australië
Europa
Noord Amerika
Zuid Amerika
WereldreizenEgypte landen informatie, TravelSource.nl

Algemeen Communicatie Cultuur Eten en drinken Geld Gezondheid Grensformaliteiten Infrastructuur Weer en klimaat El Gouna,  Hurghada,  Sharm el Sheikh, 

Algemeen
EgypteEgypte kent een van de oudste beschavingen ter wereld. De beroemdste historische monumenten zijn de piramides en de tempels rondom Luxor en Aswan. Het hectische Caïro is de grootste stad van het Afrikaanse continent. Hier vind je sporen van de oude Egyptische beschaving, de Griekse en Romeinse Oudheid, het Midden-Oosten, Afrika en het moderne Europa. Buiten de piramides en de tempels staat Egypte bij toeristen bekend als een duikparadijs. De Rode Zee biedt duikers en snorkelaars schitterende onderwatertaferelen: kleurrijk koraalrif en veel verschillende soorten vis.
HoofdstadCaïro
Oppervlakte997.738 km2
Hoogste punt2.629 m
Laagste punt-133 m
Aantal inwoners61,5 miljoen
Openingstijden winkelsMa. t/m vr. van 8.00 tot 20.00 uur. Za. gesloten
VoertaalArabisch
Talen die ook gesproken wordenEngels en Frans
Elektriciteit220 V
TijdverschilMei/sept. 2 uur later en okt./apr. 1 uur later

Info El Gouna
El GounaOngeveer 22 kilometer ten noorden van Hurghada ligt El Gouna. De huizen in het sfeervolle plaatsje hebben een traditionele bouwstijl. El Gouna ligt in de omgeving van natuurlijke lagunes. Het is nieuw, exclusief en ligt aan de Rode Zee. El Gouna beschikt over een enorme hoeveelheid faciliteiten, waardoor het eigenlijk onafhankelijk is van de stad Hurghada. Naast een eigen vliegveld en ziekenhuis vind je in dit resort een jachthaven, een watersportcentrum en winkelcentra. Het resort is bijna in zijn geheel omringd door zee en de azuurblauwe lagunes verbinden de hotels met elkaar. Met boottransfers kan je van de ene plaats naar de andere laten vervoeren.
Historische plekEen spannende historische duikplek is de 126 meter lange Thistlegorm. Dit schip is in 1941 tot zinken gebracht door het Duitse leger. De scheepslading is nooit geborgen. Alle munitie, motoronderdelen en jeeps vormen voor de vissen een perfecte schuilplaats en dat maakt het voor de nieuwsgierige duiker alleen maar interessanter om het wrak te verkennen.
StrandZeytuna Beach is het belangrijkste strand van El Gouna, gelegen aan een mooie lagune. Het is goed en gratis te bereiken met een shuttleboot.
NatuurHet onderwaterleven van de Rode Zee en haar lagunes is een lust voor het oog. Van kleine vissoorten tot dolfijnen, er is vanalles te zien.
SeizoeninfoDe temperaturen schommelen van november tot mei tussen 19 en 25 graden. Het lijkt wel alsof de zon hier overuren draait, want het aantal zonuren per dag ligt rond de 8,5. Het zeewater is daarom constant opgewarmd tot een heerlijke temperatuur van rond de 24 graden. 's Zomers worden temperaturen bereikt tussen de 35 en 40 graden.
HoogseizoenNovember tot en met april
Gem. temperatuur zomer35 graden
Gem. temperatuur winter19 graden
Gem. temperatuur water24 graden
UitgaanstipsEr is genoeg buiten de deur te doen in El Gouna. Naast restaurants en doorsnee kroegen zijn er kleine bier- en jazzcafé's waar je iets kunt drinken. Voor het beweeglijker uitgaanspubliek zijn er openluchtdiscotheken. En aangezien het hier vrijwel altijd mooi weer is en de nachten niet bepaald koel, kun je zelfs onder een heldere sterrenhemel naar films kijken in de openluchtbioscoop. Het is dan helemaal prachtig als je net een nieuwe vakantieliefde hebt opgeduikeld, toch?
WatersportDuiken is waar El Gouna over de hele wereld om bekend staat. De Rode Zee heeft talloze duiklokaties die allemaal om een andere reden het bezoeken waard zijn. Bijvoorbeeld: Shaabel is een rif van ongeveer 18 meter waar heel kleurrijke waterbewoners te zien zijn. Ben je uitgekeken op de kleintjes, kijk dan maar even rond of je een dolfijn ziet, want die zwemmen ook rond. Een andere tip is Blind Reef, waar een 25 meter steile koraalwand wacht om door jou bekeken te worden. Je kunt dit steile rif ten noorden van Shedwan vinden. Buiten de visscholen, kom je er zo nu en dan eens een haaitje tegen.
Recreatie & diversenBuiten duiken, waar El Gouna om bekend staat, kun je ook tennissen, squashen of een fiets huren. Doe je het iets rustiger aan deze vakantie, dan is er een golfbaan waar je uitstekend een balletje kunt meppen. Wil je de omgeving verkennen dan kun je paardrijden en zo een kleine safari maken naar een oase. Kun je het water ondanks alles niet missen? Een boot huren en wat rondvaren is een andere tip. Je hoeft dan niets te missen van de natuur onder water, want sommige boten hebben een glazen bodem zodat je nippend aan een cocktail naar vissen en andere flippers kunt gluren. Als ware het een soort Big Brother.... maar dan veel leuker.
Communicatie infoDe telefooncellen zijn hier nog lekker ouderwets met muntjes.
Openbare telefoonMunttelefooncellen die regelmatig kapot zijn.
PostkantoorMa. t/m vr. van 07.00 tot 19.00 uur.

Info Hurghada, Safaga, Marsa Alam & El Quseir
hurghadaHurghada was aan het begin van de negentiende eeuw nog een onbekend vissersplaatje aan de Rode Zee. In de jaren zestig van de twintigste eeuw trokken de eerste duikers naar deze plek en ontdekten het onderwaterparadijs. Het dorpje is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke badplaats én tot een uitstekend duikcentrum. Hurghada bestaat uit twee delen. Sakkala is het oude centrum met nog altijd een bedrijvige visserij. Hier kun je het kalme levensritme van Egypte nog vinden. De slagerij met hangende vleeshompen, een bakkerij waar het brooddeeg buiten in de zon ligt te rijzen... Alsof de tijd hier helemaal geen haast heeft om de mensen kennis te laten maken met het jachtige hedendaagse leven. Dit kun je vinden in het moderne centrum van Hurghada. Het heet Dahar en is een lange strook van uiterst luxe tot spotgoedkope hotels. Er zijn talloze cafeetjes en restaurantjes waar je gewoon doorsnee Europees eten kun krijgen, maar je kunt je ook wagen aan Egyptische specialiteiten. Er loopt een weg naar het zuiden waarbij je langs enkele plaatsen van betekenis komt: Safaga, El Quseir en de resorts Marsa Alam en Makadi Bay.
Historische plekHet nabijgelegen Luxor is ideaal voor een bijzondere dagtrip. De drukke stad die duizenden jaren beschaving weerspiegelt ligt in het magische Nijldal, dat overheerst wordt door koninklijke graftombes en grote kale heuvels op de westelijke oever. Behalve de tempel van Luxor herbergt het Nijldal één van de grootste heiligdommen van Egypte: de tempel van Karnak.
NatuurDe riffen hebben prachtige kleuren met talrijke vissoorten. De watertemperatuur varieert van 28 graden in september tot 21 graden in februari. Regen valt er nauwelijks. De woestijn is een verhaal apart. In de woestijn heerst een extreem klimaat met in de zomer temperaturen tot 40 graden en 30 graden 's nachts, terwijl dit in de winter respectievelijk 22 en 14 graden is. De lage luchtvochtigheid maakt deze hitte redelijk goed te verdragen en vooral in het water kan het aangenaam aanvoelen.
Seizoeninfo's Winters - van november tot eind februari - is het weer overal aangenaam. In het noorden is het meestal zonnig met af en toe wat regen, in het zuiden droog en gematigd. De nachten kunnen in het zuiden wel koud zijn. In de lente is het warmer maar dit is ook de periode waarin af en toe de ‘khamsin’ waait die stof- en zandstormen kan veroorzaken. 's Zomers is het heet in het noorden. In het zuiden voelt het dan minder heet aan omdat de lucht daar droger is.
HoogseizoenNovember tot en met april.
Gem. temperatuur zomer34 graden
Gem. temperatuur winter12 graden
Gem. temperatuur water24 graden
UitgaanstipsIn downtown Dahar gebeurt het allemaal. In de avonduren kun je vermaak zoeken. Naast cafés zijn er ook veel romantische restaurantjes waar je tot laat in de avond kunt tafelen. Overdag kun je slenteren langs een fruitmarkt of eindelijk zo'n kitscherige waterpijp aanschaffen. De keus is groot.
WatersportRond Hurghada kun je leuk duiken, maar natuurlijk is het in deze superpopulaire badplaats behoorlijk druk. Tussen de betoverende koraalriffen zwemmen honderden vissoorten die tot de kleurrijkste ter wereld behoren. Je kunt ook naar fascinerende scheepswrakken duiken. El Quseir is een klein plaatsje, ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Hurghada, waar je ook goed kunt duiken, in helder water. Het duiken gebeurt vrijwel uitsluitend vanaf de kant vanwege een gebrek aan geschikte ankerplaatsen.
Recreatie & diversenTen zuiden van Hurghada ligt een stoffig stadje met een zeehaven voor goederenopslag. Het is weinig ontwikkeld en het toerisme staat nog op een laag pitje. De basisbehoeften zijn wel aanwezig, zoals een bank, restaurants en winkeltjes. De riffen zijn nog ongerept en herbergen een grote rijkdom aan kleurrijke vissoorten. Voor wie niet teveel luxe wilt is dit een goede reisbestemming.
Openbare telefoonMunttelefooncellen die regelmatig kapot zijn.
PostkantoorMa. t/m vr. van 07.00 tot 19.00 uur geopend.
Telefoonnummer VVV00-20-2854509 (Caïro)

Info Sharm el Sheikh
Sharm el SheikhDe kustsplaatsen van de Sinaïwoestijn staan bekend om hun kleurrijke onderwaterwereld. Eén van die plaatsen is Dahab. De naam Dahab betekent 'goud' in het Arabisch en is een populaire vakantiebestemming aan een mooie baai, met gouden zandstranden, turquoise wateren en een alternatief uitgaansleven. Dahab ligt in het zuidelijke deel van de Sinaï en was vroeger een slaperig gebied waar nauwelijks vreemden kwamen. Tegenwoordig loop je hier meer backpackers dan bedoeïenen tegen het lijf. De klokken van Dabah zijn ergens in de jaren zeventig stil blijven staan, gezien het grote aantal hippies. Naast dit uitermate ontspannend sfeertje kun je in Dabah ook actief bezig zijn. De wateren zijn mooie locaties om te zwemmen of snorkelen. De omgeving heeft daarnaast ook genoeg bezienswaardigheden. Ongeveer een uur ten noorden van Dahab ligt Sharm el Sheikh. Deze plaats ligt aan Na'ama Bay en heeft een bruisend stadsleven. Hier is dan ook het meeste te doen voor de toerist.
Historische plekHet St. Catherineklooster is gebouwd tussen 527 en 565. De kapel staat op de plek waar volgens de overlevering de bijbelse figuur Mozes God ontmoette in de gedaante van een brandende braamstruik. Anderen beweren weer dat op de plaats van het klooster Mozes ooit de tien geboden van God ontving. Via de trappen van een eeuwenoud pelgrimspad kom je op deze heilige grond terecht. Het klooster heeft haar naam gekregen omdat hier de resten van de heilige Catharine worden bewaard. Door het hele gebouw zijn afbeeldingen van haar te vinden. Verder kun je er unieke kunstschatten bekijken, variërend van Arabische mozaïeken en Griekse en Russische iconen tot marmerbrokken en olieverfschilderijen. In de bibliotheek van het klooster wordt de op één na grootste verzameling van oude bijbelrollen bewaard (het Vaticaan heeft de meeste in bezit). De manuscripten zijn in verschillende talen geschreven, zoals het Arabisch, Hebreeuws en Syrisch. Opmerkelijk is dat het klooster een kleine moskee heeft die ergens in de tiende of elfde eeuw gebouwd is om de islamitische autoriteiten tegemoet te komen. Voor de liefhebbers van horror: de kapel van St. Triphone heeft ook een knekelhuis, met schedels van overleden monniken.
NatuurEindeloze zandvlaktes met steile gekleurde rotspartijen en groene oases, het is allemaal te vinden in de Sinaï woestijn. Voor de kust liggen mooie visrijke koraalriffen.
Seizoeninfo's Zomers wordt het in Dabah regelmatig 40 graden Celsius. In de winter schommelen de temperaturen rond de 19 graden. Alleen in de woestijn kan het zowel in winter als zomer flink afkoelen, het kan er zelfs licht vriezen.
UitgaanstipsDahab heeft genoeg plaatsen waar je wat kunt eten. De restaurantjes hebben geen stoelen maar ligkussens, waterpijpen, kaarsen, marihuana en vooral hele relaxte mensen. Een perfecte plaats om uit te rusten en 's avonds bij te komen van alle belevenissen. Het werkt erg simpel: 's ochtends sta je op, je wandelt naar zo'n restaurantje, speelt een potje backgammon terwijl je op je ontbijt wacht en rekent 2,5 uur later af. 's Avonds lees je wat, eet je de meest heerlijke dingen, ben je wat in de weer met een waterpijp (waar je ook gewoon wat appeltabak in kunt roken) en luister je wat naar de langsdrijvende geluiden. En dit allemaal terwijl je in een kussen wegzakt. Sharm el Sheikh is bruisend. De plaats bestaat uit een ruim opgezette boulevard met allerlei uitgaansgelegenheden.
WatersportHet water leent zich voor uren snorkelen, zwemmen en duiken bij de koraalriffen. Ongeveer 5 km buiten het dorp ligt één van de toplocaties wat duiken betreft: 'the blue hole'. Tijdens het duiken kom je heel veel verschillende diersoorten tegen: baarzen, napoleonvissen, murenen, mata’s, schildpadden en... soms zelfs haaien!
Openbare telefoonMunttelefoons, die iets te vaak kapot zijn.
PostkantoorVan 07.00 tot 19.00 uur, op zaterdag gesloten.
Telefoonnummer VVV00-20-2854509 of 00-20-2841970 (Caïro)

Communicatie
Telefooncellen zijn nog lekker simpel met muntgeld te gebruiken, als ze tenminste niet kapot zijn. Caïro heeft twee internetcafé's waarvan eentje in het Hilton Hotel. Postkantoren zijn open van maandag tot en met vrijdag, tussen 7.00 en 19.00 uur.
Internationale landen code20
NL. Ambassade ter plaatseTot juli 2001 geldt het volgende adres: Chancery 36, Mohamed Mazharstreet Zamalen, Caïro Tel.: 00-20-23401936 of 00-20-23406434.
Ambassade NederlandBadhuisweg 92 2587 CL Den Haag 070-3604075
Noodnummer123 of 77 0123 (kan even duren)
Luchthaven info00-20-2914255 (Caïro)
Toeristenbureau in Nederland00-33-45629442
Collect call nr. naar NLVanuit Caïro: 365-4431. Daarbuiten: 02-365-4431.
Internet sitewww.touregypt.net

Cultuur
In Egypte leven verschillende bevolkingsgroepen. Europeanen hebben er zich bijvoorbeeld vooral sinds de negentiende eeuw gevestigd. Zij hebben een grote invloed gehad op de economische en politieke ontwikkeling van het land. In de woestijn leven diverse nomadenvolken. Egyptenaren zijn over het algemeen erg gastvrij. Bezoekers worden regelmatig thuis uitgenodigd voor een kopje thee.
ReligieIslamitisch (90%) en christelijk (7%)
Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag 25 april: Bevrijdingsdag van de Sinaï 1 mei: Dag van de Arbeid 23 juli: Dag van de revolutie 6 oktober: Oorlog van 1973
Vaste gebruiken en gewoontenDe islamitische rustdag is op vrijdag. De banken en overheidsinstellingen zijn dan gesloten. De winkels sluiten over het algemeen op zondag. Ook de bazaar in Caïro is op zondag gesloten.

Eten en drinken
Verschillende bevolkingsgroepen hebben de Egyptische keuken beïnvloed. Zowel Afrikaanse als Griekse elementen zijn erin terug te vinden. Langs de kust wordt veel vis gegeten terwijl landinwaarts meestal vlees op het menu staat.
SpecialiteitenDe Egyptenaren eten alles van geslachte dieren, dus kijk niet vreemd op als je hier en daar wat 'edele delen', ogen of hersenen krijgt voorgeschoteld. Gewoon ogen dicht en doorkauwen.
FooiHet is niet verplicht om fooi te geven maar het wordt altijd op prijs gesteld.

Geld
De meest gangbare reischeques kunnen zonder problemen ingewisseld worden voor Egyptische ponden. In de grote steden worden de bekendste creditcards geaccepteerd in winkels en hotels. Onderhandelen over prijzen is heel gebruikelijk. Of het nu gaat om de prijs van een kamer, je lunch of een taxirit naar de rivieroever. Het is even wennen, maar oefening baart kunst.
MunteenheidEgyptische ponden, onderverdeeld in 100 piastres.
Openingstijden bankenDe Banque Misr is 24 uur per dag open. Andere banken zijn meestal open van 8.00 tot 15.00 uur.

Gezondheid
Vaccinaties zijn niet nodig. Er is echter één uitzondering: als je uit een gebied komt waar gele koorts heerst moet je je hiertegen hebben ingeënt. Door de warmte droog je snel uit dus zorg dat je altijd een fles water binnen handbereik hebt. Kraanwater moet je beslist niet drinken. Eet ook geen ijs of salades. Het water van de Nijl en de Nijldelta is besmet met bilharzia (platte parasiterende wormpjes die zich kunnen nestelen in je bloed en je blaas), pootje baden raden wij dus af.
In je toilettasNeem voldoende zonnebrandolie mee. De zon maakt lange en intensieve dagen in dit land, dus je raakt snel verbrand. Kleed je daarom ook niet al te schaars. Blijf je overnachten in de woestijn dan moet je ook warme kleren inpakken. Het koelt hier 's nachts namelijk flink af.

Grensformaliteiten
VisumJe hebt een visum nodig.
PaspoortJe hebt een paspoort nodig dat minimaal 6 maanden geldig is. Ook wil het nog wel eens voorkomen dat je een retourticket moet laten zien. Je mag maximaal 3 maanden in het land verblijven.

Infrastructuur
Het rijgedrag van de Egyptenaren is erg chaotisch. Het busvervoer is meestal snel en comfortabel maar het valt niet altijd mee om een plekje te veroveren. Het is een goede manier om de lokale bevolking te ontmoeten. De treinen komen in vrijwel alle belangrijke steden. Buiten de grote steden kun je je als een echte toerist met kameel of ezel laten vervoeren. Taxi's rijden er ook rond maar daar zit een nadeeltje aan vast: chauffeurs wachten vaak net zolang tot ze (over)vol zitten.

Weer en klimaat
In de woestijn heerst een extreem klimaat met in de zomer temperaturen tot 40 graden overdag en 30 graden ‘s nachts, terwijl dit in de winter respectievelijk 22 en 14 graden is. De zeer lage luchtvochtigheid maakt de hitte redelijk goed te verdragen en vooral op zee is het dan aangenaam. 's Winters kan het in de wind wat kouder zijn maar als je een beschut plekje opzoekt kun je uitstekend in de zon liggen. De watertemperatuur varieert van 28 graden in september tot 21 graden in februari. Regen valt er nauwelijks maar als dit gebeurt is het effect - op z’n zachtst gezegd - bijzonder. De beste periode om Egypte te bezoeken is afhankelijk van wat je wilt zien en doen. Als je het noorden en Luxor wilt bezoeken zijn juni en augustus niet aan te raden. Bovendien is 's zomers de kust aan de Middellandse Zee het drukst. Mei en april zijn de beste maanden om de Egyptische stranden te verkennen, terwijl het voorjaar en de herfst de beste seizoenen zijn voor een bezoek aan de hoofdstad Caïro.
KlimaattypeWoestijnklimaat
Gem. temp. zomer36 graden
Gem. temp. winter13 graden
Zomer / WinterMei-september / november-maart
Beste periode om land te bezoekenVoorjaar en najaar
Last Minutes & aanbiedingen

Allround Touroperators Allround Reisbureau's Campings Exclusief / bijzonder Jongeren Reizen Reisveilingen Stedenreizen Vakantiehuizen Vakantieparken Verre reizen Vliegtickets Zon Vakanties
HomeDagaanbiedingenAutohuurHotelsKortingsactiesVakantiehuizenVakantieparkenVliegticketsReisverhalen LandeninformatieHelp